Magyar Király hotel - Bistro Tíz

  • kertész lesek
  • 2014. június 20.

Ételhordó

Az Ételhordó munkatársa a laza stílussal és a hideg barackkrémlevessel ismerkedik Székesfehérváron.
false

Pár évtizeddel ezelőtt meg azzal büszkélkedtek a bedekkerek, hogy Székesfehérvár belvárosát a lakberendezés Mekkája, a Domus áruház zárja le. Ma sincs másképp, ám ki lenne az a bolond, aki a divatjamúlt panelépületet dicsőítené, amikor a szomszédságban, ha úgy tetszik, a falához tapasztva büszkén áll a Magyar Király Hotel? Igazából az 1980-as években a bútoráruházat ragasztották az évszázados, ám sokáig menthetetlennek látszó szállodához, és akkor legszívesebben le is bontották volna, ám azóta megfordult a széljárás. A Magyar Királyt felújították, négy csillag van a bejáratán, a Domust viszont úgy hagyták. Nem csoda, hogy kínai vegyesbolt lett, s Napsugárnak nevezték el.

A szálló étterme is új nevet kapott. Úgy hívják, Bistro Tíz, ami azt jelzi, hogy a királyi városba is megérkezett az új típusú vendéglátás. "A Bistro Tíz laza stílusának köszönhetően kiváló helyszín üzleti megbeszélések, családi és céges rendezvények lebonyolítására, és olyan gasztronómiai élményt szeretne nyújtani, amely hiánycikk a székesfehérvári vendéglátópiacon" - olvassuk a honlapon, ám ennél sokkal csábítóbb, hogy hatalmas terasza van. Azt éppenséggel nem mondanánk, hogy szerda délután telt ház lenne, de azért ülnek itt-ott. Elég meglepő, hogy mindössze egy pincér viszi a teljes üzletmenetet. Előbb-utóbb ránk is sor kerül. Az ételválaszték inkább hagyományos, pontosan olyan, amilyet egy vidéki szálloda éttermébe saccolnánk. Ez lenne a "laza stílus"?

A hideg barackkrémleves (690 Ft) külsőre olyan, mint egy tányér felvert tojás, amit rántottának készítettek elő, legszívesebben beleszórnánk egy marék sót. Szerencsére az íze nem ilyen, valóban barackos, bár inkább szörpre emlékeztet, amit megbolondítottak némi tejszínnel. Az alján néhány falat gyümölcsöt is észlelünk, de ilyet rostos üdítőkben is találni. A borjú zsiványpecsenyére (2590 Ft) viszont nem mondhatunk rosszat. Kiválóan elkészített hússzelet hever tócsniágyon, ami hál' istennek inkább a könnyű palacsintatésztát, mint a megszokott ólmos lángost juttatja eszünkbe, de a lecsós-szalonnás körítés sem nehezíti el az egészet. Az pedig, hogy megszórták koktélparadicsommal, nos, egyáltalán nem volt ostoba ötlet. Az már inkább, hogy a végére hagyott créme brulée (690 Ft) külsőre pont olyan, mint a leves, csak éppen kisebb tányérban, egy babapiskóta és egy szelet narancs társaságában érkezik. Máshol vaníliapudingnak hívják az ilyet.

Legközelebb inkább sörözni fogunk Fehérváron.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.