Liget

  • kertész lesek
  • 2014. július 11.

Ételhordó

Karaván sajt kísért az Újlipótban. Csak erős idegzetűeknek!

A Jászai Mari térhez oly közel álló, a Katona József utca és az Újpesti rakpart sarkán látható vendéglőről nem tudjuk nem azt gondolni, hogy idők kezdete óta itt áll. Ennek ellenére nem nagyon találtunk múltra utaló jeleket, csupán az derült ki, hogy 2012-ben újították föl, és nyitották meg újra. Ráadásul a neve is zavarba ejtő. A kereső a Városligetből meg a XVIII. kerületből is kidob Liget éttermeket, s azokon a helyszíneken minden bizonnyal a környezet határozta meg a névadást. De itt? Ha nem lenne annyi kocsi, látnánk a Dunát meg a Margitszigetet a járdán elhelyezett spontán teraszról, ám akkor is legfeljebb Panorámának lehetne hívni, ha már ilyen szürkeséget akart a keresztapa.

false

A két évvel ezelőtti felújítás ellenére a Liget tipikus régi vágású vendéglőnek látszik, így hát nem meglepő a magyaros hangvétel. Az már sokkal inkább, hogy a felszolgáló ezerszer udvariasabb és lelkesebb, mint ilyen helyen szokás, és ugyan az étlap "eladási listáját" szinte kizárólag paraszttálak, gulyások és súlyos húsok uralják, úgy tűnik, a szakács nem éri be a szokásossal.

Elsőként a magyar vidéki vendégtálat (1990 Ft) próbáljuk ki, hiszen olyan ínyencségeket ígér, mint a csípős szürkemarhakolbász, a mangalicatepertő és mindenekelőtt a penészes vízibivaly-szalámi. Nos, leginkább a tepertőért éri meg a dolog, az valóban káprázatos. A szalámira meg a kolbászra sem panaszkodunk, ám mindkettőnél annyira a paprika a főnök, hogy származhatnának bármilyen minőségi vágómarhától. A hideg almalevest (850 Ft) korai desszertként kezeljük, csodás tejszínhabbal dobták fel, ráadásul a leves sem valami befőtt alapanyaga. Hogy még izgalmasabb legyen, zellerchips a feltét, ami egy kissé felkavarja a cukrászdai hangulatot, de semmi gond, kifejezetten jót tesz neki.

Amilyen rosszat a sajttöltelék a rántott sertésszűznek (2250 Ft). A hús tényleg klassz, ám az étlap valami mást ígért "bélésnek" - sonkát és füstölt, diós gomolyát. Az előbbi oké, ám az utóbbi nettó Karaván sajt, még a "smirglit" sem szedték le a széléről. Ciki.

A szürkemarhapörkölt (2450 Ft) már nem. Igaz, hogy az étlapi beharangozó miatt, ami azt állítja, hogy "ellenőrizhető forrásból, zamatos színhúsból készült", valami nagy-nagy csodára számítunk, és az elmarad, azért panaszra sincs okunk, messze az átlag fölött teljesít.

Figyelmébe ajánljuk