Munkácsy Hotel – Békéscsaba

  • ételhordó
  • 2016. december 16.

Ételhordó

Kövér Lászlótól a körösi halászléig

Két évvel ezelőtt Kövér László avatta fel Békéscsaba első négycsillagos szállodáját, nem is akármilyen szöveggel: „Azok az emberek, akik boldogulnak ebben a világban, olyanok, hogy reggel felkelnek, és megkeresik azokat a körülményeket, amelyekre szükségük van. Ha nem találnak ilyet, megteremtik őket!” A házelnök G. B. Shaw-t idézte, sajnos nem sikerült megfejtenünk, hogy miért – a beruházás javát uniós pénzből fedezték.

false

A Munkácsy ennek ellenére kívül-belül kellemes szálloda, külön dicséret illeti az igényes bútorokat, a jó ízlésről tanúskodó dekorációt, mivel ezek még ma sem magától értetődők egy négycsillagos magyar szállodában. (A wellnessrészleg inkább, de azt nem néztük meg.)

Ezért is oly igen szomorú, hogy péntek este az étterem csak azért nem kong az ürességtől, mert egy családi asztaltársaság ünnepel valamit. A személyzet igyekvő, kedves, de olyan érzésünk van, hogy ebben az igyekezetben az is benne van, hogy nagyon meg kell becsülni errefelé egy ilyen munkalehetőséget.

Nem esik rosszul a körösi halászlé (1190 Ft), de azt nem tudjuk, mivel érdemelte ki a jelzőjét. Az átlagnál valamivel jobb, de a négycsillagostól távol esik. A zöld pestós tagliatelle fenyőmaggal és grillezett kecskesajttal (2990 Ft) maga a megtestesült túlkapás. Az amúgy teljesen rendben lévő tészta pestóval és fenyőmaggal egyszerű, de különleges dobás lehetne, csakhogy rákarikáztak még két, nagy alakú grillezett sajtot is, mintha az éhes vendég reklamációjától tartanának. Így aztán létrejött egy olyan, össze nem illő „kompozíció”, melynek előzményét nem az olasz konyhában, hanem abban a szakácskönyvben kell keresnünk, ami először közölte a milánói sertésborda receptjét.

A magyar és olasz nekibuzdulások mellett az étlap az ún. paleo táplálkozás híveinek is kedvében akar járni, legalábbis az aszalt gyümölcsökkel töltött jércemell meggychutney-val (2390 Ft) ennek jegyé­ben született. A töltelék és a meggyes szósz valóban nagyszerű, a jérce viszont annyira száraz, hogy azt még a kiváló kiegészítők sem tudják feledtetni. Szinte morzsál.

Gesztenyés tiramisu-pohárkrémmel (1390 Ft) fejezzük be a vacsorát, amiről most legyen elég annyi, hogy túlárazott.

Figyelmébe ajánljuk

Buli a reggeli felfrissüléstől kifulladásig – így látják az idei Szigetet a Narancs fotósai

  • narancs.hu

Meglepő fesztiválszettek, fényes nappal is csapató bulizók, rengeteg por, a koncerten épp elénk beálló ismeretlen, neonfényekkel kivilágított ösvények, napközbeni workshopok, esti koncertek, hajnalig tartó bulik és sakk a WC-ben – a Sziget az idén is pont ugyanolyan őrült, mint a korábbi években. Mutatjuk a Narancs fotósainak legjobb képeit az idei fesztiválról! 

Pizsamapartizánok

Régen a film az életet utánozta (a vonat érkezett, a munkások a gyárból meg távoztak, csak hogy a klasszikusoknál maradjunk), ma már fordítva van: úgy akarunk viselkedni, mint kedvenc filmjeink szereplői, rájuk akarunk hasonlítani, azt akarjuk átélni, amit ők.

Amerikai legenda

Ez a film annyira áhítatos tisztelgés az Ed Sullivan nevű legenda előtt, hogy szinte észre sem vesszük, mennyire hiányzik belőle az Ed Sullivan nevű ember, aki egykor, a tévézés hőskorában a róla elnevezett, minden idők leghosszabb ideig létező és legnagyobb nézettséget elérő show-ját vezette – tulajdonképpen megteremtve a tv-show műfaját, mint olyat.