Tartalom

(2016-12-01)

Snoblesse
Publicisztika

Sándor Judit

Publicisztika

Kegyelet és ráció

Jog a halál után

Alistair Cooke, a BBC riportere 95 éves korában hunyt el. Ismert ember volt, szép, hosszú életet élt, s hamvait a Central Parkban szórták szét. A hozzátartozók gyásza mégsem volt háborítatlan. Manhattanben ravatalozták fel a hamvasztás előtt, de ekkorra már eltávolították testéből a csontokat, és úgy hétezer dollárért el is adták őket fogászati és ortopédiai csontpótlással, implantátumokkal foglalkozó cégeknek.

Smiló Dávid

Publicisztika

Mit akarunk átformálni a Gellérthegyen?

Az építészeti gondolat helye a demokráciában

A Gellérthegy eszmei megújítását célzó pályázaton nem indultunk, de közzétettük fiktív tervünket. Mi, a paradigma:ariadné építészstúdió építészei (Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Titkos Ádám és e sorok írója) úgy véljük, egy építészeti pályázat apropóján a városról és a politikáról való gondolkodásunk is formálható, a valóság szövetének megbontása nélkül. Ezzel nem találtuk fel a spanyol­viaszt, mindössze felelevenítettünk egy elfelejtett építészi magatartást.

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Többes szám első személy

Carl Techet osztrák író emlékezik meg Das ewige Österreich (Az örök Ausztria) c. írásában egy galíciai hivatalnokról, aki fejét vakargatva ült a népszámlálási kérdőív előtt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán ujjlenyomata

Még az elmúlt évek erős mezőnyében is figyelemre méltó a szaúdi szomszéd körüli kormányzati hazudozás intenzitása és kétségbeesettsége. Ez a Pharaon talán nem is azonos önmagával, de ha mégis, akkor nem jelent kockázatot. Ha mégis jelent, akkor letartóztatjuk. Vagyis bocsánat, nem tudjuk letartóztatni, mert nincsen neki ujjlenyomata. Tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem tudjuk, hány Pharaon van, de az egyik tiszteletre méltó professzor, a másiknak pedig nincs ujjlenyomata. Vagy van. Ez a hivatalos álláspontunk. Legalábbis ma délelőtt.

A szerk.

A szerk.

A rajtakapottak

Lapzártánk reggelén két csodálatos magyarázkodásra ébredtünk. Mindkettő az Orbán család ifjúsági tagozatából érkezett. S mindkettő tankönyvi eset, tele klasszikus megoldásokkal. Zsidai Roy kisebbíteni igyekszik a terhére rótt disznóságok mértékét, Tiborcz István pedig kikéri magának az inzultust, s védekezésképpen átmegy aszfaltbetyárba. Tiborczot elkapta a sajtó az utcán, Zsidai állt az őt megkereső sajtó rendelkezésére (őt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kapta el).

A szerk.

A szerk.

Telefonos meseszolgálat

„A miniszterelnök még nem beszélt telefonon Donald Trumppal, de nem látom, hogy ennek mi a jelentősége” – ezt két hete nyilatkozta Lázár János kancelláriaminiszter a kormányinfón némi tettetett értetlenséggel.

Belpol
Gazdaság

Megállapodás béremelésről és adócsökkentésről

Gazdaság

Kódolt feszültségek

A magyar kis- és középvállalkozások lesznek a vesztesei a kormány legújabb bér- és adócsomagjának. A szakszervezetek elégedettek, a közgazdászok egy része látszatintézkedésekről beszél.

Külpol

Hová rohan Törökország?

Külpol

A Mugabe-effektus

Erdoğan elnök a múlt héten megfenyegette az Európai Uniót, hogy ha az Európai Parlament most hozott – nem kötelező érvényű – határozata után a Bizottság leállítja a csatlakozási tárgyalásokat, három és fél millió embert zúdít a kontinensre.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Különvélemény

Simon Mariann: Újrakezdések. Magyar építészet 1956–1969 és 1991–2010 között

Ez a kötet reményeim szerint eléri a szakmán kívüliek ingerküszöbét: részint egy jeles évforduló miatt, részint pedig azért, mert rögtön kiváltja a dacos kérdést: miért is olyan nyilvánvaló, hogy az építészet csakis az építészeket érdekli?

KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLVII.

Könyv

A századvég betege - Justh Zsigmond (1863–1894)

Világjáró szalondandy és a magyar parasztért lelkesedő földes­úr volt. Mindene megvolt ahhoz, hogy mintaszerű szecessziós dekadens válhasson belőle: származása, eleganciája, tehetsége és végzetes tüdőbetegsége egyaránt hitelesítette az életben és az irodalomban eljátszott szerepét.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Előhívás

Balázs Eszter, Phil Casoar: Budapest hősei

Elég kínos, hogy Phil Casoar francia újságíró és a magyar történész Balázs Eszter pazar könyve a forradalmár Sponga Juliannáról – pontosabban a Paris Matchben 1956. november 30-án megjelent legendás fényképről – csak most jelent meg magyarul, 60 évvel a forradalom, 26 évvel a rendszerváltás és 10 évvel a francia kiadás után.

Könyv

Dupla Radnóti rendel

Árnyékban éles fény vagy – A Radnóti házaspár fényképei (Szerkesztette: Krähling Edit); Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek neked – Radnóti Miklós dedikációi

Már egy ideje bogarászunk a költő és szerelme, a költő és menyasszonya, a költő és felesége, a költő és özvegye életében.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Tények, titkok, traumák

Mindig érdekes, hogy kik azok a szerzők, akik újoncként kerülnek be a kezdő tizenegybe. Mert az természetes, hogy vannak írók, akiknek nagyon el kell rontaniuk valamit, hogy kritikusaink pontosztás helyett inkább tapintatosan félrenézzenek, a legnagyobbaknak pedig annyi kreditjük van, hogy meglehetős kritikai érdeklődés reményében jelentkezhetnének akár szakácskönyvvel vagy kifestővel is. Idei utolsó listánk Zoltán Gábor, Milbacher Róbert, Varró Dániel és Bartók Imre személyében avat újoncokat. Őket vesszük előre.

Film

Film

Film

A megtöretés

Ken Loach: Én, Daniel Blake

Ismertem olyan embert, aki szabadságot vett ki szívrohama idejére.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Dal a konyhából

Lakástalkshow

Az őszinteség minden bizonnyal a televíziós interjúműsorok legnagyobb fétise, még az exkluzivitás bálványánál is minimum két számmal nagyobb.

Zene

Lemez

Zene

Örök diszkó

Justice: Woman

Ha nem jött volna ki Gaspard Augé és Xavier de Rosnay duójának ez a lemeze, akkor 2016-ban valószínűleg senkinek sem jutott volna eszébe a Justice.

Lemez

Zene

Fülledtség

Romare: Love Songs: Part Two

A londoni Archie Fairhurst talán az utóbbi évek legtudatosabban építkező, magát és művét fokozatosan továbbfejlesztő elektronikus tánczenei producere.

Színház

Színház

Színház

A részvétel a fontos

OPEN Fesztivál

Aki még nem járt részvételi színházban (vajon e megjelöléssel hány olvasót veszítünk már­is?), talán ilyesmi jut az eszébe: fel kell mennem a színpadra, miközben mások néznek; spontán módon valami okosságot vagy legalább vicceset kéne mondanom a mikrofonba; táncolnom kell egy színésszel és úgy tennem, mintha élvezném.

Képzőművészet

Dokumentumszínház a Képzőn

Képzőművészet

Ismerős csapdák

Lehet a Képzőművészeti Egyetemen színházi előadással diplomázni? Lehetnek aktuálisak a 60 évvel ezelőtti hallgatók dilemmái? Igen, igen.

Gasztro
Lokál

Brutális hadjárat a fővárosi fák ellen

Lokál

Rossz lehelet

Tömegével vágják ki a fákat Budapesten. A lakosság egyre bizalmatlanabb a hatóságokkal szemben, amire minden oka meg is van. Egy használható és egységes fakataszter létrehozásával átláthatóbb lenne a rendszer, és sok fát lehetne megmenteni.

Tudomány

Hőmérsékleti anomáliák az északi sarkkörön

Tudomány

Ez lesz a tél

A szokásosnál melegebb a sarkkör körül a hőmérséklet – harsogta a világsajtó az elmúlt hetekben. Az már kisebb hangsúlyt kapott, hogy emiatt nem marad el a tél.

Tudomány

Legalább a háziorvos ismerje fel! - Dr. Kalmár Sándor pszichiáter

Bár 2011 óta folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon, a helyzet továbbra is drámai, európai összesítésben csak Litvánia előz meg bennünket. A 75 éves kecskeméti orvos számos tanulmányt publikált a megelőzés témakörében, s a gyakorlatban is bizonyította, hogyan lehet javítani a tragikus statisztikát.

Sport
Riport

17,5 milliárdra becsült ingatlant kap az egyházi alapítvány

Riport

Egy a tábor

A zánkai és a fonyódi, együttesen hatalmas értékű szociális­üdülő-komplexumokat ingyen adta át az állam a szeged–csanádi egyházmegyéhez köthető alapítványnak. Az alapítványt vezető volt fideszes politikusok később akár el is adhatják az ajándékot.

Ételhordó