étel, hordó

Napfényes

  • ételhordó
  • 2016. február 26.

Ételhordó

Megleltük volna a hosszú élet titkát? Vagy csak egy nyerstálat?

A tudományos kutatások még nem igazolták, hogy az állati eredetű ételek mellőzése, a vegán táplálkozás lenne az egészséges, hosszú élet titka, de a műfaj híveinek nem is kell bizonyítani. Nekik magától értetődő, az ortodox vegánok a vallási fanatikusokhoz hasonlatos „görcsösen boldog” ábrázattal járnak-kelnek.

false

S valljuk be, hogy jó kezekben a vegán konyha is lehet csodákra képes; aki egyoldalúságot emleget, nagyon el van tévedve. Más lapra tartozik, hogy idehaza máig sem tudott gyökeret ereszteni az efféle vircsaft – talán nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz. Így vagy úgy, mindenesetre Magyarországon még mindig a tej, a tojás, a sajt jelenti a legfontosabb vega hozzávalókat.

A Veres Pálné és a Curia utca sarkán álló Napfényes étterem és cukrászda dacol e nehéz körülményekkel, s nem éri be annyival, hogy „vegetáriánus”. Ahogy a honlapjukon is olvasható: „Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket. Az összetevők állati fehérjét és alkoholt nyomokban sem tartalmaznak”, de az étlapon a grilltáltól a rántott sajtig, a fasírttól a székelykáposztáig egy rakás olyan tétel szerepel, ami ellen egy ún. magyaros kisvendéglő üzletvezetője sem emelhetne kifogást.

Előételnek egy Napfényes nyerstálat (1500 Ft) kérünk. Elsőre csak ropogós, frissnek látszó zöldségek – uborka, brokkoli, sárgarépa, avokádó stb. –, de a spéci körözött és a napraforgóból készült magtejföl izgalmassá teszi az egészet. A zöldborsóleves (590 Ft) szintén kellemes, különlegessége a tönkölygaluska volna, de ha nem mondják, észre sem vesszük. Viszont a kijevi töltött szejtán diós bundában (2000 Ft) igazi meglepetés. Persze a szejtán nem olyan, mintha pulyka lenne, de ha nem méricskélünk, akkor tökéletes főétel. Ráadásul a tojásmentes panír és a sajtmentes töltelék sajt tényleg olyan, mintha igazi lenne. A parajos „tejszínes” spagetti (1800 Ft) sem rossz, de itt azért érezni a szójatejszínt, akárcsak a somlói galuska (850 Ft) habján. Szó sincs arról, hogy elégedetlenek lennénk, de azért megfogadjuk, hogy legközelebb olyat választunk, amelyik nem akar hasonlítani semmire.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.