étel, hordó

Napfényes

  • ételhordó
  • 2016. február 26.

Ételhordó

Megleltük volna a hosszú élet titkát? Vagy csak egy nyerstálat?

A tudományos kutatások még nem igazolták, hogy az állati eredetű ételek mellőzése, a vegán táplálkozás lenne az egészséges, hosszú élet titka, de a műfaj híveinek nem is kell bizonyítani. Nekik magától értetődő, az ortodox vegánok a vallási fanatikusokhoz hasonlatos „görcsösen boldog” ábrázattal járnak-kelnek.

false

S valljuk be, hogy jó kezekben a vegán konyha is lehet csodákra képes; aki egyoldalúságot emleget, nagyon el van tévedve. Más lapra tartozik, hogy idehaza máig sem tudott gyökeret ereszteni az efféle vircsaft – talán nehéz hozzájutni az alapanyagokhoz. Így vagy úgy, mindenesetre Magyarországon még mindig a tej, a tojás, a sajt jelenti a legfontosabb vega hozzávalókat.

A Veres Pálné és a Curia utca sarkán álló Napfényes étterem és cukrászda dacol e nehéz körülményekkel, s nem éri be annyival, hogy „vegetáriánus”. Ahogy a honlapjukon is olvasható: „Éttermünkben tisztán növényi (hús-, tojás- és tejmentes) alapanyagokból készítünk ételeket. Az összetevők állati fehérjét és alkoholt nyomokban sem tartalmaznak”, de az étlapon a grilltáltól a rántott sajtig, a fasírttól a székelykáposztáig egy rakás olyan tétel szerepel, ami ellen egy ún. magyaros kisvendéglő üzletvezetője sem emelhetne kifogást.

Előételnek egy Napfényes nyerstálat (1500 Ft) kérünk. Elsőre csak ropogós, frissnek látszó zöldségek – uborka, brokkoli, sárgarépa, avokádó stb. –, de a spéci körözött és a napraforgóból készült magtejföl izgalmassá teszi az egészet. A zöldborsóleves (590 Ft) szintén kellemes, különlegessége a tönkölygaluska volna, de ha nem mondják, észre sem vesszük. Viszont a kijevi töltött szejtán diós bundában (2000 Ft) igazi meglepetés. Persze a szejtán nem olyan, mintha pulyka lenne, de ha nem méricskélünk, akkor tökéletes főétel. Ráadásul a tojásmentes panír és a sajtmentes töltelék sajt tényleg olyan, mintha igazi lenne. A parajos „tejszínes” spagetti (1800 Ft) sem rossz, de itt azért érezni a szójatejszínt, akárcsak a somlói galuska (850 Ft) habján. Szó sincs arról, hogy elégedetlenek lennénk, de azért megfogadjuk, hogy legközelebb olyat választunk, amelyik nem akar hasonlítani semmire.

Figyelmébe ajánljuk