Schieszl vendéglő és borház

  • kertész lesek
  • 2013. augusztus 2.

Ételhordó

Tavaly jártunk a kalászi Fő úton. Nemcsak Klebelsberg Kunó mellszobrát csodáltuk meg, de a mögötte álló, riasztó nevű Hasmester éttermet is kipróbáltuk. Ma sem bánjuk. Olyannyira nem, hogy mivel múlt vasárnap épp arra vitt utunk, újra becéloztuk. Ám nem Pomáz felől érkeztünk, mint tavaly, így pár házzal hamarabb egy hasonló karakterű helyre lettünk figyelmesek.

A vendéglő homlokzatán, amit egyáltalán nem látni a kerthelyiség zöldjétől, az 1896-os évszám virít, ekkor nyitotta meg Schieszl János borozóját, ami 1945-ig volt a település kincse. A család nem úszta meg a kitelepítést, csak 1970-ben lett újra borozó a házból, a rendszerváltás után pedig egyenesen borház és vendéglő, újra a Schieszl család gondozásában.

false

Kerthelyisége tökéletes: nincs szükség napernyőre, a fák lombjai teljesen beborítják az asztalokat. A választék igen izgalmasnak ígérkezik. Mivel túl nagy a hőség forró leveshez, kétféle előételt kérünk: a hideg kacsamáj csilis-paradicsomos baracklekvárral és házi brióssal (1900 Ft) minden várakozást felülmúl. Valóságos ízorgia, mégsem érezzük túlzónak az összetevőket, a legkevesebb, hogy megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. A marinált paprikával, tökmagolajjal és zöldekkel kevert roston sült gomolya (1600 Ft) is vérforraló, nem emlékeztet a szokásos grillezett sajtra, ám ha őszinték akarunk lenni, inkább a kacsamájat választanánk.

Sűrű álmot ígér a cserépedényben sütött, káposztával és gerslivel kevert csülök (1900 Ft), és amilyen különleges volt az előétel, ez annyira tekinthető hagyományosnak. Nem mondanánk wellnessfogásnak, de nem is annyira nehéz. A csülök tiszta hús, minden felesleges konctól mentesítve. No, de mit mondhatnánk a kötözött pisztrángfiléről (2500 Ft), amit citromos-csilis zellerrel tálalnak? Talán azt, hogy nyáron stílusosabb ilyet fogyasztani?

A végén megkóstoljuk a túrós-szalonnás speclit (1900 Ft), ami ránézésre a csusza és a sztrapacska között jár félúton, ám azoknál sokkal légiesebb. Na, hova menjünk legközelebb Budakalászon?

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.