Tom Yum Bistro

  • ételhordó
  • 2016. december 2.

Ételhordó

Paw pia thawt a Borároson.

Kevés lehangolóbb hely van a Boráros térnél. Lehangoló volt 1937-ben, a Petőfi (akkor: Horthy) híd megnyitása után, mert ettől kezdve itt vált ketté a belváros és az ipari övezet, és lehangoló most is, pedig hosszú évek óta luxuslakóházak szegélyezik a Soroksári út Duna-parti szakaszát. De mintha ott sem lennének. Lenyomja őket a városközepi autópálya, az egykor barátságosnak szánt, ám végtelenül nyomasztó aluljáró, a mocskos lépcsőzet a hídra. Mondanunk sem kell, hogy e szürkületi zónában a vendéglátás mindenféle büfékben és talponállókban mutatkozik, de pont itt ne lenne szabályt erősítő kivétel? S hol van már a Lordok Háza?

false

A Liliom utca sarkán lévő helyet korábban megjegyeztük, a Cöxpôn nevű klub működött itt az évtizedfordulón, s annyira elütött a környezetétől, hogy már az felért egy LSD-trippel, ha valaki bekukucskált a kirakatán. Jó kis helyként emlegették, közönség is volt, de nem csináltak nyarat. A környék nem vált bulinegyeddé, a Cöxpôn magányos szigetként hirdette egy darabig, hogy itt csak ez az egy lehetőség van, aztán lehúzták a redőnyt.

Ilyenkor a leggyakrabban újabb kínai büfé nyílik, és azon sem lepődnénk meg, ha a szomszédos kocsmák közönsége így is könyvelte volna el a Tom Yum bisztró nyitását – a Távol-Kelet az Távol-Kelet –, bár egy thai éttermet lekínaizni felér a románozással. Egy bisztrót, pontosabban önkiszolgálót is. A Tom Yumban a pultnál kell rendelni és fizetni, kapunk egy számot, majd miután kihúzzák (kiírják egy képernyőre), mehetünk a látványkonyha pultjához a tálcával. A paw pia thawt (1490 Ft) csak ránézésre olyan, mint a tavaszi tekercs a kínaiban; nem csak az íze, a bundája is. Ropog, egy cseppet sem olajos, és a zöldségeket sem érezzük „fáradtnak”. A csirkés tom kaa leves (1290 Ft), amelynek a kókusztej, a lime és a hagyma a fő összetevői, is nagyon klassz, ezért különösen sajnáljuk, hogy csirkével kértük, mert az szinte gumiszerű, de az íze sem kellemes. A kaeng currynek (1890 Ft) is a kókusztej és a hagyma a lelke, de teljesen más fűszerek vannak benne, mint a levesben, ráadásul krumpli. Szerencsére ezt nem csirkével, hanem garnélával kértük. Pár száz forinttal drágább, de sokkal jobb választás. Talán a legismertebb thai étel a pad thai (1890 Ft) – a mogyorós, káposztás rizstészta lenne a legjobb magyar fordítás –, ami jól elkészítve maga a csoda. Nem panaszkodnánk, ha kevésbé lenne olajos, így viszont egyértelmű a csalódás. Kamo niaw ma muanggal, vagyis mangós rizzsel (1190 Ft) vigasztalódunk, zárásnak tökéletes.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.