Tartalom

(2016-11-17)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Ne kösd meg a házőrzőt!

Hogyan védte meg a múlt héten Európa a (magyar) szólásszabadságot?

Köszönettel tartozik Európa a Magyar Helsinki Bizottság és az Átlátszó jogászainak. Olyan ügyet vittek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé, amelyben az EJEB legfőbb fóruma, a Nagykamara alkalmat talált rá, hogy kimondja: az Emberi jogok európai egyezményének 10. cikke védi a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Csónak a szántóföld szélén

A toledói asztrológusok levelükben 1186 szeptemberére jósolták a világvégét. Mivel azonban a levelet már 1184-ben eljuttatták III. Kelemennek és bíborosainak, így volt idő az ilyen esetben elengedhetetlen imákra és böjtökre. És örvendezhettünk: ez a bűnös világ megint nyert egy kis időt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Vona Gábor zsidó

Még nem egészen zsidó, csak úgy derékig, pontosabban deréktól lefelé, de hamarosan majd feljebb is megtörténnek a szükséges elváltozások, megnő az orra s a többije. S hogy ezt honnan tudjuk?

Belpol

Az új jobboldali médiacég háttere

Belpol

Semmi sem elég

Feltűnően titkolóznak a Mediaworksöt felvásárló Opimus Group tulajdonosai. A cég negyedét birtokló offshore társaság nem is képviselteti magát a közgyűléseken, nehogy kiderüljön róla valami. Az információk mégis határozottan egy irányba mutatnak.

Külpol

A közvélemény-kutatók és Trump győzelme

Külpol

Kicsit, de azt nagyon

Donald Trump sokkoló választási sikere arra is rávilágít, hogy kiélezett és újszerű politikai helyzetekben nem bízhatunk vakon a közvélemény-kutatásokban.

Könyv

Könyv

Könyv

A nemes gróf

gróf Apponyi Albert: Emlékirataim

„Öblös hangjának érce az egész termet betölti. Magatartása nyugodt, mozdulatai kimértek és plasztikusak, előadása folyékony és átlátszó, mester a modulációkban, s gondolatait változatos formában gruppírozza. Apponyi egy nagy műszónok, ki ellenfeleit is elragadja.”

Interaktív

Interaktív

Kulturált jó estét! - Sznobjektív

Az arcát megborotválták, a haját hátul összefogták egy befőttesgumival, de azért a lényeg nem változott: Puzsér Róbert ugyanaz a handabandázó eleven felkiáltójel, mint mindig.

Zene

Lemez

Zene

A húsember visszatér

Crowbar: The Serpent Only Lies

A Crowbarról minden harminc évnél idősebb egykori Music Television-nézőnek az a jelenet jut az eszébe, amikor a Mike Judge ős­troll által megálmodott Beavis és Buttheadben a két főszereplő szanaszét cinkeli az Existence Is Punishment című Crowbar-dal videóját, különös tekintettel Kirk Windstein énekes/gitáros és Todd „Sexy T” Strange basszusgitáros behízott testalkatára, hiszen körülbelül olyan a látvány, mintha Pálfi György Taxidermiáját néznénk négy percre zanzásítva súlyos, belassított, Black Sabbath-ízű metálzenével kísérve.

Koncert

Zene

Sötétebb az orgonánál

Autechre az Akváriumban

Ismét csak mélyről jövő hangokkal bombáznak, teljes a sötétség a színpadon és a nézőtéren – ez annyit jelent, hogy már megint a legendás brit experimentális elektronikai duó, az Autechre (azaz Sean Booth és Rob Brown) van a házban.

Koncert

Zene

Ihletre várva

A Placebo Budapesten

Ha egy zenekar best of lemezt ad ki, vagy az elmúlt húsz-harminc évével turnéra indul, az általában két dolgot jelent: korszakváltást és/vagy elfáradást, időnyerést.

Képzőművészet

Az avantgárd Wrocław a Ludwigban

Képzőművészet

Az engedetlen város

A 70-es, 80-as évek lengyel ellenzéki tevékenységéről mindenkinek Gdańsk jut eszébe elsőként. Az a város, ahol 1970 decemberében a kommunista hatalom belelövetett a munkásokba, ahol létrejöttek az első szabad szakszervezetek, majd 1980 nyarán megalakult Kelet-Európa első független, önkormányzó szakszervezete, a Szolidaritás, amit a hatalom is elismert. Mégis, miután 1981 telén Wojciech Jaruzelski leverte a lengyel munkások és értelmiségiek fantasztikus mozgalmát, és bevezette a hadiállapotot, Wrocławban és környékén alakult ki a legerősebb ellenzéki mozgalom, a Harcoló Szolidaritás.

Film

Interjú

Film

„Olyan vagyok, mint Dosztojevszkij”

Sopsits Árpád filmrendező

Új filmje, A martfűi rém a Kádár-korszak egyik hírhedt bűn­ese­téről, egy hamisítatlanul szocialista sorozatgyilkosságról szól az ártatlanul elítélt gyanúsított és a tettes szemszögéből elmesélve.

Színház

Tánc

Színház

Kiugrott a nagybőgőből

Ifjú Szivek Táncszínház: Finetuning

Az idei avignoni és pozsonyi premier után a múlt héten a budapesti Nemzeti Táncszínház is bemutatta a szlovákiai magyar társulat előadását. Hégli Dusan koncertkoreográfiája nemcsak valóságérzékünket tette próbára, de finomra hangolta hagyománytiszteletünket és nemzeti identitásunkat is.

Interjú

Színház

„Nem lenne szerencsés pofáznom” - Tasnádi Bence színész

Négy éve lett a Katona József Színház állandó tagja, 2013-ban elnyerte a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat, Az Olaszliszkaiban nyújtott teljesítményéért pedig az idei POSZT zsűrije mellett a Színikritikusok Céhe is őt ítélte a legjobb férfi mellékszereplőnek. Most megy a tévébe.

Színház

Színház

Nincs íve, és ne is legyen

Dollár Papa Gyermekei: Csehov

Eltelik egy idő, mire megértem, hogy az amúgy valóban egyedi és olykor egyenesen szemkápráztató ruháknak mi az ironikus szimbolikája.

Gasztro
Lokál
Tudomány

Interjú

Tudomány

„A Hold nem érdekelte”

Stephen L. Petranek tudományos újságíró

Matt Damon visszatért a Marsról, Obama a 2030-as évekre tette, hogy mások előtt is nyitva álljon a bolygó. Ilyen előzményekkel indult útjára a National Geogra­phic új produkciója: a Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozatban felerészt a tudományé, fele­részt a történetmesélésé a terep. A Magyarországon forgatott produkció szakértőjével beszélgettünk.

Lélek

Lélek

„Az üdvösség szempontjából csekély jelentőségű” - Mártonffy Marcell teológus

Mindenszentek előtt egy héttel hozta nyilvánosságra a Vatikán a Hogy feltámadjunk Krisztussal kezdetű dokumentumot. Ebben – a sorok között – a „szórásos” temetés és a hamvak otthoni elhelyezése ellen emelt szót. Az üdvösségnek mindehhez még sincs sok köze; a Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa által jegyzett szöveg viszont a Szentszéken belüli erővonalakról is árulkodik – állítja interjúalanyunk.

Ételhordó
Tévétorrent