A Király utca egyik legnagyobb félreértése az ún. Central passage (a 10. szám alatt), amit eredetileg a menőség csúcsának szántak. De a szánalmas, környezethez egyáltalán nem illő monstrumba nem költöztek a várt luxusüzletek és -irodák, viszont az egyre szerényebb bérleti díjaknak köszönhetően itt verhetett tanyát a Deák térről kirúgott Gödör. A háztömb ettől sem lett szebb, de legalább sikerült életet lehelni bele. És ehhez immár egy teljesen más jellegű hely is jócskán hozzájárul. Noha nem csalás a névben szereplő pékség (panificio), hiszen mindenféle kenyereket is árulnak, a Basilico inkább étterem. Igényes berendezéssel, tágas helyiségekkel és egy akcentussal beszélő férfival, akinek a viselkedése a hölgyvendégek felé kissé bizalmaskodónak tűnik. Lehet, hogy ő a tulaj, lehet, hogy csak egy showman, a szerviz a kevésbé beszédes pincérek dolga.
|
Az étlapon nem csak tészták és pizzák, az előételnél sem csak bruschetta fokhagymával vagy bruschetta paradicsommal olvasható. A májpástétom (1290 Ft) tálalása frappáns: masszív húsvágó deszkán három szelet kenyér és három kis üvegtál, kettőben különböző paradicsomszószok, a harmadikban a pástétom, amit fagylaltoskanállal mértek. Kicsit erősebb és csípősebb az elképzeltnél, de a kiváló kenyérrel együtt káprázatos. A paradicsomleves (990 Ft) szintén csípősebb a megszokottnál, ez sem baj. Ahogy az sem, hogy szinte olyan sűrű, mint valami főzelék, a kisétkűek főételként is tekinthetnek rá. Meg sem lepődünk, hogy a margherita pizza extra (2250 Ft) tökéletes, hiszen ez mégiscsak egy pékség, de igazából az extra feltétek, a bivalymozzarella és a friss bazsalikom teszi emlékezetessé. Érdekes kombináció a citromos tagliatelle és a tengeri sügér (2990 Ft), a hal javára billen a mérleg, a tésztáról nagyon hiányzik valami izgalmas fűszer. A panna cottára (1090 Ft) csak keressük a nagy szavakat, miközben csupa ellentmondás: puha és kemény, édes és fanyar. A karamellöntet felejthetetlen.