A Himnusz közös szavalására kéri a magyarokat Csák János minisztériuma

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. január 15.

Fekete Lyuk

„Szerte nézett s nem lelé / Honját a hazában...”

Idén január 22-én a magyar kultúra napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulóját ünneplik. 1823-ban ezen a napon, Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc „a magyarság nemzeti imádságának” kéziratát – emlékeztetett a kulturális tárca az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

A magyar kultúra napján, január 22-én 17 órától az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek, 100 anyaországi és 100 határon túli szavalja majd a költeményt Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen. Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren és a délvidéki Zentán, valamint a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt. A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a kommünikében arra biztat mindenkit, határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy „átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését”, kapcsolódjon be a közös szavalásba.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk