A kormány kedvenc püspökét, Kiss-Rigó Lászlót díjazta a közmédia

  • narancs.hu
  • 2019. december 14.

Fekete Lyuk

Mert "szükség van hétköznapi hősökre"

"A mai értékvesztett világunkban az egyházak közéleti szerepe rendkívül fontos. Szükség van hétköznapi hősökre, szükség van példaképekre, és számunkra püspök úr ilyen" – így indokolta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök kapta idén a csatornától a Duna-díjat.

A kormány kedvenc püspöke az M5-nek adott interjúban kijelentette, "a díjat úgy fogom fel, mint egy feladatra való buzdítás, hogy egy kicsit jobban tegyem mindazt, amit teszek".

A Duna-díjat a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes adta át még csütörtökön Kiss-Rigónak. Semjén Zsolt köszöntőjében azt mondta, hogy a püspökre nagy hatással volt Karol Wojtyla, az egykori II. János Pál pápa.

"Kiss-Rigó László és Karol Wojtyla egyaránt úgy gondolja, hogy a sportnak az embert kell szolgálnia, a futball terápia lehet." Semjén szerint Kiss-Rigó "élete imádság és tett".  Tudja, hogy "a gondviselés nemcsak égi hazát készített számunkra, hanem földi hazát is ajándékoz nekünk".

A püspök bár saját elmondása szerint nem akar ám pártpolitkai kérdésekbe bonyolódni, azért rendre sikerül neki. Újra meg újra nagy elánnal hajtogatja, hogy az egyház vezetőinek és minden jóérzésű embernek kötelessége márpedig a Fidesz mellett kiállni, mert e párt (nyilván a KDNP-vel karöltve) képviselik leginkább a keresztény értékeket.

A támogatás kellőképpen viszonzott természetesen. A Kiss-Rigó vezette egyházmegye tavaly januárban például még Lázár Jánostól kapott nagy ajándékot: a kormány húszmilliárd forintos támogatásról döntött, mert a Szeged–Csanádi Egyházmegye 2030-ban lesz pont ezeréves. Az összeg több mint felét focistadionra költötték: a 8000 férőhelyes Szent Gellért Fórum nevű épület  13,4 milliárd forintból épült. Ahogy arra a mostani díj alkalmából Semjén is utalt, a püspök úr is szereti a focit...

Figyelmébe ajánljuk