A kormány visszaszólt az ellenzéki pártoknak a kínai vakcinák ügyében

  • narancs.hu
  • 2021. július 16.

Fekete Lyuk

Micsoda csörte!

Miután Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy engedélyezik a harmadik oltás felvételének lehetőségét, több ellenzéki párt is közlményt adott ki, amelyben Orbán bejelentését annak elismeréseként értelmezték, hogy a kormány csúnyán mellényúlt a kínai vakcinákkal. 

Falus András immunológus is arról nyilatkozott, hogy az, hogy a kínai ajánlás ellenére 60 év felett is alkalmazták a Sinopharm vakcináját, súlyos szakmai hiba volt, hiszen sejteni lehetett, hogy az említett korosztályban nem biztos, hogy kialakul a kellő védelem. 

A legutóbbi felmérések is ezt támasztották alá, nyilván ez hozzájárult ahhoz, hogy - bár a kormány az ellenanyagteszteket az ellenzék hazugságaként állítja be - mégis engedélyezték augusztus 1-től a harmadik oltások felvételét az azt kérőknek.

A Párbeszéd felszólította a kormányt pénteken, hogy kérjen bocsánatot a Sinopharm-vakcina "szakmai protokollt mellőző bevezetése" és az emberek megtévesztése miatt. A képviselő hozzátette: a vakcinát korábban sehol nem adták be hatvanévesnél idősebb embereknek, a kormány azonban pont a 65 év felettiek körében kezdte bevezetni, akikre gyakorlatilag nyomást gyakorolt, "mondván, ne válogassunk a vakcinák között". Sem az egyetem, sem az önkormányzat vizsgálata nem adott megnyugtató választ a kételyekre, sőt éppen azt mutatta, hogy a hatvan év felettiek esetében a Sinopharm-vakcina hatékonysága jóval gyengébb, mint bármelyik más oltásé - közölte. A kormánynak be kell ismerni, és vállalni kell a felelősséget, de erre nem hajlandó - jelentette ki Burány Sándor.

A DK közölte: Orbán Viktor ma reggeli, harmadik oltással kapcsolatos bejelentése egy nyílt beismerés, méghozzá annak a beismerése, hogy a kormány veszélybe sodorta a kínai vakcinával beoltott időseket, ezért lett neki olyan sürgős a harmadik oltás lehetősége. Közleményükben követelte a kormánytól, hogy tegye lehetővé a szabad vakcinaválasztást és  biztosítsa  minden 60 évnél idősebbnek az ingyenes antitestvizsgálatot, hogy bárki ingyen megtudhassa, rendelkezik-e védettséggel.

Karácsony Gergely Facebook posztban üdvözölte ugyan a harmadik oltásról szóló döntést, de kiemelte: ez nem elég, ugyanis százezres nagyságrendben lehetnek olyan idősek, akik számára a kínai vakcina nem hozott kellő védettséget. "Minden egyes kínai vakcinával beoltott 60 évnél idősebb honfitársunknak a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-vizsgálatot" - írja Karácsony, és arra is felszólítja a kormányt, hogy számoljon el a kínai vakcina beszerzésének minden részletével. A fel nem használt kínai vakcinát vásároltassa vissza a kínai állammal, így csökkentse az országot ért kárt.

Minderre  

A Kormányzati Tájékoztatási Központ rövid, ám velős,"Reagálás a baloldali pártok nyilatkozataira" című közleményében mindössze ennyivel kívánta kommentálni a helyzetet:

Ha a baloldalon múlt volna, akkor ma Magyarország járványügyi szempontból nem a legvédettebb európai ország lenne és a magyar emberek fele be sem lenne oltva.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk