A kultúrkampf következő fejezete a könnyűzenéről szól: balliberális ízlésdiktatúráról harsog a kormánylap

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 25., 10:45
kommentek
16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megkapta a magáét Fluor Tomi, a Punnany Massif, a Halott Pénz, de a 30Y is.

A Magyar Idők legfőbb kulturális tisztogatója, Szakács Árpád most épp a könnyűzenében (is) kialakult fertő, a balliberális ízlésdiktatúra ellen kelt ki. A Kinek a kulturális diktatúrája? szerzője Tóth Vera egy korábbi posztját idézve – amiben az énekes megköszönte az országos rádiók szerkesztőinek és vezetőinek, hogy egyetlen dalát sem játsszák már 7-8 éve – értekezik arról, előadókat listázva, vajon miért van az, hogy az általa balliberálisnak titulált zenészek több lehetőséghez jutnak, mint akiket maga többre becsül.

Szakács szokásához híven példálózik, előveszi a 30Y-t, „a közismerten MSZP-szimpatizáns” Fluor Tomit, azon kesereg, hogy Vastag Csabát nem szeretik úgy a rádiók, mint Király Viktort, de még az MTVA műsorvezetőjének, a BP Underground dokumentumfilmek rendezőjének, Koltay Annának (aki egyébként Koltay Gábor filmrendező lánya) is nekimegy.

Majd azon siránkozik, hogy bezzeg FankaDeli, aki „zeneszámaiban a legtrendibb formában dolgozza fel a hazaszeretetet, a magyar öntudathoz kapcsolódó kérdéseket, valamint drog- és alkoholellenes üzenetekkel hívja fel a fiatalok figyelmét arra, hogy van más alternatíva is”, a kutya sem játssza.

Míg „a legprimitívebb és legobszcénabb szövegeket gyártó, a drogozást és a züllött életet népszerűsítő balliberális előadók ezalatt több tízezer alkalommal voltak hallhatók a rádióban, mindezért sokmilliós jogdíjat vesznek fel, hiszen mi is lehetne a feladata egy állami rádiónak, mint hogy csak ezeket támogassa”.

Szakács odáig süllyed, hogy adatoknak vélt számokkal dobálózik, miközben a szitokszóként használt balliberális előadók művészete mellett lényegében a sajátjait (is) ekézi.

„Bónusz jó hírrel is szolgálhatunk: idén nyáron a fullasztó diktatúrában és kánikulában sok-sok balliberális zenekarnak enyhülést hoz az a pénzeső, amit fideszes önkormányzatoktól és állami cégektől juttatnak a sok-sok fellépés támogatására. Azért hívják meg őket, mert ugye őket játsszák a rádióban. Tehát a liberális mantra szerint rájuk van igény.”

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 25., 10:45
kommentek
16
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  szegedi789
  2018. augusztus 25., szombat 11:33
  Ez már megint egy kib...tt nagy f...ság. Agysejtgyilkolóóó.

  De Szakács nertárs mire számított ? Popkulturálisan már rég semmilyen Fidesz felszippantotta a Kádár-r. kiégett popsztárocskáit, rockzenészeit, illetve jött egy rakás futóbolond, náci, ufóhívő. Ebből tényleg kurva nehéz popkultúrát csinálni. Pontosabban csinálni helyett foglalni. Nix fancytrendysexy.

  Ó, hogy a kolbász-, sör- bor- és pálinkafesztiválra szakosodott Vastag úr miért nem ? Ez így augusztus végén tényleg égető kérdés. Jogos.

  Züllött életet propagáló ballib. művészek c. nyafi, idióta monológ, (ön)hergelés pedig 30-40-50-éves időintervallumban ígér perverz időutazást.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 11:47
  Érdekes lenne tudni, hogy Szakács Árpádnak mi a célja, milyen jövőképe van, szokott-e arról álmodozni, hogy egyszer államtitkár vagy miniszteri megbízott lesz.
 3. 3
  yoyo
  2018. augusztus 25., szombat 11:49
  na, ez egy fura dolog, de én nagyon bírnám, ha a "balliberális" zenei mocsok lekényszerülne az undergroundba, a tiltott/tűrt mezőbe. Maguk az előadók természetesen nem így látják, holott szerintem rájuk is hatalmas inspirációt jelenthetne.
  Az utóbbi évtizedek olyan karc nélküli, olyan tét nélküli, olyan kevés maradandót jelentő a számomra, annyira megtanulta mindenki ennek a petőfirádiós/permanensfesztiválozós világnak az elvárásait, hogy az egyéniség és a mondanivaló is leginkább terméknek hat.
  Ami pedig végképp durva, hogy az underground előadókon is ugyanezt az igyekezetet érzem folyton, valószínűleg tudatosan, vagy ösztönösen azzal a számítással működnek, hogy az invesztálás időszaka után ők is a popbiznisz részeivé szeretnének válni. Vagy egyszerűen túl erős ez a minta.

  Ha tüntetéseken egy-egy zenekar vagy előadó fellépett, ott is úgy éreztem, az annyira "komfortos", annyira simulékony, annyira mentes minden érdességtől, igazi indulattól, és a mindanivaló is annyira visszafogott, hogy inkább egy családi hétvégéhez, könnyed szórakozáshoz passzol.

  Nyilván nem a 80-as évek eleji klubzenekarok döntötték meg a szocializmust, most se gondolom, hogy egy dühös, lázadó új zenei előörs lesz a NER végzete, de tény, hogy sokkal szórakoztatóbb, élvezhetőbb, sőt, egyszerűen felejthetetlen volt az a korszak, és a jelenben, közeljövőben is születhetne egy hasonló nagy, új minőség.
 4. 4
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 12:56
  3

  A NER-en igazán nem múlik, ennek a „keresztény kultúra” tartalom és átélt hit nélküli szajkózása ugyanolyan tagadást válthat ki a fiatalokból, mint a szocializmus unalmas kliséi az én korosztályomból. De mégsem biztos, hogy a 2020-as éveknek is meglesz a saját undergroundja, ma a közösségi élmény utáni vágy talán már nem olyan erős, mint a hatvanas-hetvenes évek fordulóján vagy akár a nyolcvanas évek közepén volt. Másrészt, kinyílt a világ, ha valakinek nem tetszik az itthoni levegő, holnap már Londonban vagy Új-Zélandon lehet, és nem biztos, hogy egy pesti garázszenekarral akarja megváltani a világot, ha egy New York-i kocsmában pénzért is felléphet.
  Mondjuk én maradok, és igyekszem jó zenéket hallgatni, amíg Szakács Árpád el nem tilt tőlük.

 5. 5
  szegedi789
  2018. augusztus 25., szombat 13:42
  Jaj, ne már ! Csak ne ezt a "régen jobb volt" stb. dumát ! Egyébként ehhez még Orbán-rezsim se kell. Mindig így ment. Valaki egy kicsit sikeresebb lett, és pufff mainstream az illető ! Fúj, júj ! Régen jobb volt, volt aranykor.

  (Nyilván most nem olyan egyértelmű esetre gondolok, mint az évtizede impotens Tanksipka ország tortája melletti haknija.)

  Nem tudom , miért kellene föld alá menni. Most ez van, egy sokkal profibban létrehozott produkciók. Amelyek persze nem csak úgy nőttek ki, ehhez kellett az eddigi könnyűzenei hagyomány is.

  Előző rendszert se a nagy underground dönötte meg, kérdéses zenei tudásával. Szemétkedve, val'szeg pl. Roxette kicsit nagyobb hatást gyakorolt a befogadókra '89-ben. Ráadásul a sok szép reményű idol aztán szépen kikötött hitgyülibe... Forradalmi ? Hm...

  Azt meg tényleg nem akarom emlegetni, hogy tényleg volt "forradalmi" zene, és azt "nemzeti rocknak" hívták/-ják. Egyenesen demokrácia elennében. Úgyhogy a kívánságokkal csak óvatosan !
 6. 6
  yoyo
  2018. augusztus 25., szombat 13:56
  4-5. igazatok van, de azt fenntartom, hogy a jelen és a közelmúlt fontos zenei élményei nem itthon termettek. Nem azt mondom, hogy régen minden jobb volt, hanem ami most van, nekem érdektelen (azt nem mondom, hogy szar, zenélni ma már nagyon kell tudni)
 7. 7
  rworse
  2018. augusztus 25., szombat 15:28
  Mit kíván a magyar nemzet?
  Magyar nemzeti ripszropsz heppet!
 8. 8
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 17:39
  „A legprimitívebb és legobszcénabb szövegeket gyártó, a drogozást és a züllött életet népszerűsítő balliberális előadók”

  Nagy utazás (trip)
  Ülök egy rózsaszínű kádban (bebasztam mint állat)
  Kicsit szomorkás a hangulatom máma (mert nem állt fel)

 9. 9
  hóvarjú
  2018. augusztus 25., szombat 18:12
  Gyöngyhajú lány (kristály)
  Ha volna két életem (LSD)
  Egyszer megjavulok én (MDMA)
  A kör közepén állok (fű-marihuána)
  ...
 10. 10
  tiszapolgári
  2018. augusztus 25., szombat 19:05
  Drog, drog, drog

  Színes ceruzák
  Citromízű banán
  A könyvelő álma

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk