Az Állami Számvevőszék elnöke a vécépapír példáján keresztül szemlélteti a kórházak anyagi helyzetét

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 07:08
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Domokos László az egészségügyi intézményeket hibáztatja, amiért rosszul gazdálkodnak a pénzükkel.

Átfogó pénzügyi vizsgálatot tartott az Állami Számvevőszék a hazai egészségügyi intézményeknél, amelynek során számos szabálytalanságot tártak fel. Domokos László, az ÁSZ elnöke úgy nyilatkozott a Magyar Időknek minderről, hogy „káosz” és „anarchia” uralkodik a kórházakban. „Találtunk olyan kórházat, ahol szinte minden fontos terméket és szolgáltatást úgy vett meg az intézmény vezetősége, hogy nem folytatott le közbeszerzést, vagyis a vásárlásoknál minden lehetséges jogszabályt figyelmen kívül hagytak. Számos olyan kórház is akadt, ahol nem vezettek hiteles leltárt bizonyos eszközökről, így gyakorlatilag nem tudták megmondani, hogy adott pillanatban mekkora a készletük, s miből mennyi fogy. Néhol az elszámolások egyszerűen átláthatatlanok voltak. De kaotikus viszonyokat találtunk egyes szakrendelőknél is” – állítja Domokos, és egy egyszerű példán – a vécépapír beszerzésén – keresztül mutatja be a feltárt problémákat:

A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye. Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja az árut az intézménynek.

A kórháznál a megérkező mennyiséget elfelejtik felvenni a leltárba, aztán amikor a beteg bemegy az illemhelyre, felháborodva tapasztalja, hogy nincs guriga. Leltár, nyilvántartás hiányában viszont senki nem tudja, mi lett a nagy mennyiségű vécépapír sorsa: lehet, hogy az összeset kitették a mosdókba és elfogyott, így többre lenne szükség, de az is előfordulhat, hogy egy részét ellopták. Mivel az egész folyamat teljesen szabálytalan, sajnos a lopás lehetősége mellett felmerül a korrupcióé is.

A kórház újra rendel vécépapírt, a szállító pedig újra szállít, holott szinte biztos lehet benne, hogy csak később, az állami konszolidáció idején kapja meg a pénzt, a kórház ugyanis elköltötte, amit az államtól kapott. A szállító ezzel nyilván számol, beépíti a késedelmet az árba. S megteheti, mert nincs közbeszerzés, szabálytalan az egész folyamat.

Az ÁSZ vizsgálata mindössze két intézmény – mindkettő fővárosi – gazdálkodását találta rendben. Ezzel kapcsolatban Domokos úgy ítélte meg, hogy ennél a két helynél nem kell leváltani a vezetőket, a többi kórháznál azonban „be kell avatkozni”.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 06., 07:08
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  rworse
  2018. augusztus 08., szerda 00:22
  Domokos felfedezte a spanyolviaszt, és a vécépapírpéldán át bemutatta a kormány működését.
 2. 2
  naki
  2018. augusztus 06., hétfő 12:59
  Arról nem beszél Orbánc dilettáns haverja, hogy a gazdája milliárd-számra pocsékolja a magyaroktól és az EU-tól lopott szajrét saját, személyes hobbijaira, saját személyes faszszopóira, külföldi stadionokra és így tovább. Ez a velejéig rothadt ancien regime oda tart a történelemben, ahova való: a történelem pöcegödrébe, mi pedig tanúi és elszenvedői vagyunk a nemzetpusztításnak itthon, több százezer kiüldözött magyar pedig odakint.
 3. 1
  tiszapolgári
  2018. augusztus 06., hétfő 09:30
  Sajnos vécépapír terén én sem vagyok különb. Általában a Lidlben szoktam venni Floralys márkájú, 4 rétegű papírt (ár/érték arány jó, minőség jó), de van, hogy lusta vagyok elmenni, ezért a sokkal közelebbi Ázsia Centerben veszek kicsit olcsóbb, de rosszabb minőségűt, amit utólag mindig megbánok. Ilyenkor azzal nyugtatom magam, hogy a célnak megfelel, az egyik is guriga, a másik is guriga, de tisztában vagyok vele, hogy mégsem ugyanaz.
  Tudom, ezt is tervszerűbben kellene csinálnom, mint annyi minden mást. Hiába, ember tervez, isten végez.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk