Hollik: „A kormány nem tett mást, mint leleplezte Brüsszel bevándorláspárti terveit”

  • narancs.hu
  • 2019. március 4.

Fekete Lyuk

A frissen kinevezett kormánybiztos végre megfejtette, hogy mi miért van.

A magyar kormány válasza zavarja az Európai Bizottságot, a kabinet ugyanis nem tett mást, mint leleplezte Brüsszel bevándorláspárti terveit - kommentálta a magyar kormányszóvivő az Európai Bizottság szóvivőjének hétfői nyilatkozatát budapesti sajtótájékoztatóján.

Hollik István - akit a közelmúltban neveztek ki kormánybiztossá - felidézte, hogy a magyar kabinet elküldte a brüsszeli tervekkel kapcsolatos válaszát a bizottság számára. Ebben pontosan és tényszerűen felsorolták - fogalmazott -, hogy a migrációt segítő brüsszeli tervekről eddig milyen fontosabb döntések születtek az unión belül.

A kormánynak az az álláspontja, hogy a magyar embereknek joguk van arról tudni, mire készül Brüsszel, hiszen Európa jövője a tét - jelentette ki Hollik István. A kabinet nem tett mást, mint összeszedte a brüsszeli bevándorláspárti terveket és nyolc oldalon nyilvánosságra hozta - tette hozzá.

Megkérdezték a kormányszóvivőt arról, hogy miért Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt állították a kampány középpontjába. Hollik István azt válaszolta: a tények azt mutatják, hogy Juncker az egyik legerősebb olyan brüsszeli politikus, aki támogatja a bevándorlást.

Ezt ő maga mondta - emlékeztetett Hollik István, és felidézte azon nyilatkozatát, amelyben a bizottsági elnök legális migrációs útvonalak kiépítéséről beszélt, valamint arról, hogy a nemzeti határok, az államhatárok korszerűtlen intézmények, le kell bontani őket.

A magyar kormány szerint rendkívül álszent és kétszínű, hogy amikor Magyarország a schengeni kötelezettségét betartva megvédi nemcsak saját, hanem az unió határait is, akkor az Európai Néppárt politikusainak szabad kritizálniuk hazánkat, szabad azt mondaniuk, hogy a kerítés egy rossz dolog - közölte.

A kormány stílusa nagyon visszafogott ahhoz képest, amit akkor kapott Magyarország - mondta. Hozzátette: most amikor ők kritizálják azt a politikust, akinek nevéhez az Európai Bizottság legkritikusabb öt éve kapcsolódik, ezt nem lehet. Ez tipikusan kettős mérce, ami nagyon régóta jellemző az unión belül Magyarországgal kapcsolatban, és amit nem tudnak elfogadni - jelentette ki Hollik István.

További felvetésre a kormányszóvivő azt mondta: a magyar kormány minden olyan intézkedést, amely azt üzeni a bevándorlóknak, hogy Európa eltartja és pénzeli őket, veszélyesnek tart. 
Azt próbálják bemagyarázni, hogy a migránskártyák nem névtelenek, pedig nyilvánvalóan azok - mondta. A magyar kormány álláspontja három éve változatlan, a segítséget kell odavinni, ahol baj van, és nem a bajt kell Európába hozni.

Ezért van szükség olyan programokra, mint a Hungary Helps, amely pontosan arról szól, hogy helyben hogyan lehet segíteni. A program a nemzetközi érdeklődést is felkeltette, hiszen sokkal hatékonyabb, mint a nemzetközi szervezetek támogatása. Erre van szükség és nem migránskártyákra - fogalmazott Hollik István.

Kovács Zoltán szerint a kormány plakátkampánya tényszerű, annak minden állítása igaz

Ami pedig a kritikákat illeti, az nem más, mint hangulatkeltés a kormánypártok ellen. A magyar kormány minden kritikát meghallgat, de a magyar emberek véleménye fontosabb a pártfegyelemnél - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Neked ajánljuk