Bajkai szerint „jelenleg a magyarság a legüldözöttebb nemzet Európában"

  • narancs.hu
  • 2020. május 12.

Fekete Lyuk

Hisz' Klaus Johannis politikai hangulatkeltésbe kezdett, sőt gyűlöletet szított a magyarsággal szemben. De jelentős sérelmek érik a magyarokat Kárpátalján is.

Április vége óta folyamatos témát biztosít a kormányoldalnak Klaus Johannis román kormányfő kijelentése, miszerint a román törvényhozás oda jutott, hogy „a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak!”

Johannis azután mondta ezt, hogy kijelentette, a parlamentben többséggel bíró, ám tavaly ősz óta nem kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a párt székelyföldi autonómiajavaslata a román képviselőházon.

A Fidesz-KDNP politikusai egymást váltva hol a kormánymédia különböző felületein, hol a parlamentben fejezték ki megbotránkozásukat, miképp volt magyarellenes a román kormányfő megnyilvánulása.

Ismerve a kormánypropaganda működését, már-már azt hihetnénk, hogy valamiféle verseny van a kormánypárti politikusok között, ki tud tetszetősebben felháborodni, ki fejezi ki majd frappánsabban a sérelmet.

Bajkai Istvánhoz hasonlót mostanában nem sikerült senkinek mondania. A fideszes politikus a Heti Tv Pirkadat című műsorának keddi vendégeként a romániai fiaskó ürügyén azt sikerült mondania, hogy „jelenleg a magyarság a legüldözöttebb nemzet Európában”, hiszen „jelentős sérelmek érik a magyarokat Romániában, de Kárpátalját is lehetne említeni.” Szerinte aggodalomra ad okot, hogy egy ország egészét képviselni hivatott köztársasági elnök, jelen esetben Klaus Johannis céltáblául tűzte ki a magyarságot.

Bajkai hozzátette, azon túlmenően, hogy a kisebbségi autonómia az egész világban elismert jogi intézmény, azaz nem egy bűnös cselekedet. Arról nem beszélve, hogy a magyarság a Kárpát-medencében több mint ezeréves múltra tekinthet vissza. Ezért is elfogadhatatlan szerinte, hogy a román államfő politikai hangulatkeltésbe kezdett, sőt gyűlöletet szított a magyarsággal szemben.

Csakhogy ráadásul „az Európai Unió egyszerűen érzéketlen a magyarokkal szembeni jogsértések kapcsán”, és az emberi jogok betartásának kérdése is csak akkor fontos nekik, „amikor valaki ellen politikai hadjáratot szeretnének indítani” – fejtegette elméletét Bajkai István.

Figyelmébe ajánljuk