A váci lelkész szerint nem is mondta, hogy a Helsinki Bizottság csótányokat csempészett a börtönbe

  • narancs.hu
  • 2020. január 20.

Fekete Lyuk

Állítása szerint épp a rabok verik át a Helsinki Bizottság börtönbe látogató tagjait.

Csuka Tamás nyugalmazott református püspök tagadta az Indexnek, hogy azt mondta volna szerint ő nem is mondott olyat, hogy a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csótányokat csempészett a váci fegyházba, hogy ezzel lejárassák a börtönt.

A váci református lelkész vasárnap Rétvári Bence Emmi-államtitkárral emlékezett Kismaroson a málenkij robot áldozataira, ahol az MTI beszámolója szerint azt mondta, a váci fegyházban „személyesen azt tapasztalta”, hogy a Magyar Helsinki Bizottság akciójának keretén belül „gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait”.

Csuka hétfőn az Indexnek azonban azt mondta, hogy az MTI-ben megjelent tudósítás során „teljesen kiforgatták a szavait”, és nem is mondott ilyet.

Állítása szerint csak annyit mondott, hogy „a dörzsölt és minden hájjal megkent elítéltek egymásnak adogatták a dobozban a poloskát meg a csótányt”, amikor tudták, hogy jön a körülmények ellenőrzésére a Helsinki Bizottság, hogy „eljátszhassák nekik, hogy itt milyen rosszak a körülmények”. Csuka szerint egyébként „vannak poloskák a börtönben, ez tény, de sajnos a kórházban is vannak, és még hozzánk a gyülekezeti házba is bejönnek.”

Hozzátette, ő a hétvégén elmondott beszédében éppen a Helsinki Bizottságot vette védelmébe, hogy „őket rázzák át, vagy próbálják átrázni az elítéltek”.

A lelkész megjegyezte, a rendezvényen jelen lévő gyülekezet tudja igazolni, amit elmondott, és úgy tudja, hogy a helyszínen felvétel is készült.

A Helsinki Bizottság egyébként már pert helyezett kilátásba a lelkész kijelentései miatt.

Figyelmébe ajánljuk