Dávid a tettes: megütött egy Ismerős Arcot a kokárdájáért Tatabányán

  • narancs.hu
  • 2016.03.14 17:45

Fekete Lyuk

A Jobbikot teljesen kiborította a nemzeti rock nagyágyúi elleni merénylet.

Tegnap tette közzé az Ismerős Arcok együttes Facebook-oldalán az alábbi közleményt: „MEGÜTÖTTÉK AZ ISMERŐS ARCOK ZENEKAR VAK SZAXOFONOSÁT – TÁNCZOS ISTVÁNT – A KOKÁRDA VISELÉSE MIATT! A mai tatabányai koncerthelyszínre történő megérkezés után 3 személy inzultálta és megütötte a zenekar technikusait és a zenekar szaxofonosát, majd az incidens után azonnal távoztak. Amit tudunk: fehér 5 ajtós Ford Focus személygépkocsi, a rendszám első betűje: L, az egyikük neve Dávid. A történtekről hangfelvétel készült. Szégyen, hogy ez megtörténhet 2016-ban Magyarországon.”

Mi is így gondoljuk.

Ám mivel a szövegből sem az nem derül ki, hogy mi lett a vak szaxofonossal, sem az, hogy értesítették-e rendőrséget, illetve az sem, hogy a szervezők – és a többi tagok – miért nézték tétlenül a garázdákat, elég különösnek tűnik ez az elbeszélés. Különös, hogy a közlésnek az a része, hogy mégis mi lehetett az oka, hogy egy fogyatékos embert bántalmaztak, teljesen homályban marad, de még az is, hogy megtartották-e egyáltalán a koncertet. Úgy látszik, az Ismerős Arcok szerint mindez lényegtelen. Csupán a kokárdatépés a lényeg, illetve az, hogy Dávidnak hívták az egyik verekedőt. Nem, majd Góliátnak!

Az természetes, hogy egy ilyen közlés után a kommentelők hasonló módon, bár kissé harsányabban adnak hangot felháborodásuknak, az viszont mindenképp meglepő, hogy a rajongók mellett a Jobbik is bedobta az Ismerős Arcok tegnapi kalandját, s ezt a közleményt juttatta el az MTI-hez: „A Jobbik a leghatározottabban elítéli az Ismerős Arcok zenekar elleni vasárnap esti támadást. Felháborítónak tartjuk, hogy Magyarországon nemzeti ünnepünk közeledtével a kokárda viselése miatt ugyanúgy támadás érhet magyar embereket, mint az úgynevezett rendszerváltás előtt. Követeljük az elkövetők szigorú, példás megbüntetését! A Jobbik együtt érez a zenekarral, hiszen »egy vérből valók vagyunk«!”

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.