Egy új Pozsgay jött el közénk Frankfurtból, hogy meghirdesse az Orbán utáni időket

  • narancs.hu
  • 2016. március 13.

Fekete Lyuk

Szörnyű és buta dolog a kerítésépítés: Megyesi Gusztáv szellemes röpdolgozatában az új Pozsgay Imre eljövetelét látja Balog Zoltán fellépésében. Álom ez vagy valóság?

Nem viccel a Népszabó sem, amikor az új Pozsgay eljövetelét kiáltja világgá. Az agilis szerzőt Balog Zoltán papminiszter frankfurti félreszólása (szörnyű, buta dolog a kerítésépítés) indította arra, hogy laza ecsetvonásokkal megfesse az új, immár Orbán utáni világ egyik főalakját. Így ír ugyanis a jó tollú Megyesi: „Balog miniszter kőkemény szavai örökre fennmaradnak. Hogy szörnyű és buta dolog a kerítés, hogy kormánya embertelen menekültpolitikát folytat, hogy ez az egész, s hogy egyáltalán. Túl a kettős beszéden, alakoskodáson, sunyiságon, észre kell vennünk, hogy itt, az orrunk előtt formálódik egy új Pozsgay Imre, aki már annak idején fölemelte szavát a fennálló kurzus ellen, s aki oly időkben merte előkészíteni egy szebb és boldogabb világ eljövetelét, amikor mindenki csak szemlesütve kussolt, behódolva a diktatúrának.

Caaládi kör

Fotó: MTI

Addig is azonban a rendszer marad, azzal Balog miniszternek sincs egyelőre baja.”

Ne feledjük, nem az a lényeg, hogy így lesz-e vagy sem, hanem az, hogy a kép, amit a széthulló Kádár-kor emlékeiből fest, ma is hiteles.

S ha nagyon kereskedünk, a Fidesz valamelyik kukájában még a régi Pozsgayt is megtaláljuk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?