Elkezdik szervezni a sztrájkot a pedagógusok

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

Első lépésként figyelmeztető sztrájkot tartanának január 31-én.

Figyelmeztető sztrájkot jelentett be január 31-re a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, miután szerdán a kormánnyal folytatott tárgyalásaik újabb köre zárult eredménytelenül.

Azt nem részletezték a szakszervezetek képviselői, miben állna a sztrájk figyelmeztető jellege, de valószínűleg azt kell érteni ezalatt, hogy csak a tanítási nap egy részében szüntetnék be a munkát.

Ha ez a lépés sem vezet eredményre, március 16-ra tervezik az egész napos sztrájkot.

A szakszervezetek legfontosabb követelése a pedagógusbérek rendezése. Azt szeretnék elérni, hogy a bérek vetítési alapját a mindenkori minimálbérhez kössék, a kormány ezzel szemben 10 százalékos béremelést ajánlott, amit nem fogadtak el.

Követelik még a munkaterhek csökkentését a tanároknál és a pedagógiai asszisztenseknél, illetve béremelést a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknál is.

Azt is szeretné a szakszervezet, ha eltörölnék az állami intézményekben foglalkoztatottak oltási kötelezettségét.

A sztrájk előtt még meg kell határozni az úgynevezett "elégséges szolgáltatást" is. A szakszervezetek beszámolója szerint a kormány azt az unortodox elvárást fogalmazta meg, hogy sztrájk alatt is tanítsanak, a pedagógusok viszont csak gyerekfelügyeletet biztosítanának néhány kijelölt iskolában. Ezzel a vitával bíróság elé mennek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?