Erdő Péter kinyittatná a templomokat, bizonyos feltételek teljesülésével

  • narancs.hu
  • 2018. május 21.

Fekete Lyuk

Ha már úgy szól a mondás, Isten háza mindenki előtt nyitva áll.

Isten háza mindenki előtt nyitva áll, de történetesen a magyarországi templomok általában szigorú nyitvatartási renddel működnek, és bár elméletileg bárki számára nyitottak, ez a gyakorlatban mégsem így van, gondoljunk csak a hajléktalan- vagy a menekültválság idején a hajlék nélküli emberekre.

A templomok ma vagy idegenforgalmi szempontok szerint tartanak nyitva, vagy az adott egyházmegye rendje szerint. Vagyis nem szolgálnak menedékként.

„Az a célunk, hogy egyre több templom legyen nyitva napközben, lehetővé téve az imádkozást, szentségimádást” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén.

A bíboros az MTI-nek elmondta, az idegenforgalmi központokban lévő templomok többsége most is egész nap nyitva van, de szeretné, ha a főegyházmegyében nem csak a turisztikai látványosságnak számító templomokban biztosítanák a lehetőséget az imádkozásra a szentmiséken túl is.

Erdő Péter megjegyezte azt is, hogy ennek biztonságos megvalósítása nagy feladat, amelyhez különböző külső feltételeknek kell teljesülni. Van, ahol elég egy vasrács, máshol kamerákat kell felszerelni, míg például a műemlék templomokban egész napos őrzésre van szükség, ami megterheli a plébániák költségvetését.

(MTI)


Figyelmébe ajánljuk