Erdő Péter kinyittatná a templomokat, bizonyos feltételek teljesülésével

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 21., 16:46
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ha már úgy szól a mondás, Isten háza mindenki előtt nyitva áll.

Isten háza mindenki előtt nyitva áll, de történetesen a magyarországi templomok általában szigorú nyitvatartási renddel működnek, és bár elméletileg bárki számára nyitottak, ez a gyakorlatban mégsem így van, gondoljunk csak a hajléktalan- vagy a menekültválság idején a hajlék nélküli emberekre.

A templomok ma vagy idegenforgalmi szempontok szerint tartanak nyitva, vagy az adott egyházmegye rendje szerint. Vagyis nem szolgálnak menedékként.

„Az a célunk, hogy egyre több templom legyen nyitva napközben, lehetővé téve az imádkozást, szentségimádást” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom kertjében tartott karizmák ünnepén.

A bíboros az MTI-nek elmondta, az idegenforgalmi központokban lévő templomok többsége most is egész nap nyitva van, de szeretné, ha a főegyházmegyében nem csak a turisztikai látványosságnak számító templomokban biztosítanák a lehetőséget az imádkozásra a szentmiséken túl is.

Erdő Péter megjegyezte azt is, hogy ennek biztonságos megvalósítása nagy feladat, amelyhez különböző külső feltételeknek kell teljesülni. Van, ahol elég egy vasrács, máshol kamerákat kell felszerelni, míg például a műemlék templomokban egész napos őrzésre van szükség, ami megterheli a plébániák költségvetését.

(MTI)


szerző
narancs.hu
publikálva
2018. máj. 21., 16:46
kommentek
5
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. május 22., kedd 14:11
  Mindenesetre lényeg az, hogy a templom hátsó sarkaiban ki kell jelölni a pórnép helyét, mert ha az egész templomot elfoglalják, a gazdagabb hívek nem fognak bemenni keveredni a pórnéppel - tán még a perselyig se mennek be.
 2. 4
  rworse
  2018. május 22., kedd 13:07
  Mondjuk a pénzzé tehető kincseket valószínűleg előbb-utóbb tényleg lopkodni kezdenék a "csak úgy" nyitva levő templomokból - amint az szokás is. Ennek ellenszere például, hogy a templomok díszítetlenek legyenek - vagy kerüljön meg a tolvaj és vágják le kezét-lábát, szúrják ki a szemét, ólmozzák be a fülét, üssék ki a fogát, nyessék le az orrát, nyújtsák meg csigával, égessék meg, korbácsolják ötvenszer, nyúzzák le a bőrét, szorongassák a torkát, vagdossák tüzes fogókkal...
 3. 3
  tiszapolgári
  2018. május 22., kedd 10:35
  Persze az, hogy nyitva van-e egy templom, és be lehet-e ülni csak úgy, anélkül is, hogy fizetném az egyházi adót, csak az egyik kérdés. A másik az, hogy a főpap miért gondolja úgy, hogy a templomot be kell kamerázni és kidobóembereket kell állítani a bejárathoz. Valószínűleg abból indul ki, hogy ha a magyar emberek meglátják a nyitott templomajtót, akkor, mint a barmok, először is belehugyoznak a szenteltvíztartóba, utána meg viszik a MÉH-be a kegyszereket.
 4. 2
  Pap
  2018. május 22., kedd 09:02
  Régebben itt is úgy volt, mióta azt a rengeteg pénzt kapják a költségvetésből, azóta van nyitvatartási idő, meg belépődíj Isten házában.
 5. 1
  tiszapolgári
  2018. május 21., hétfő 18:27
  1974-ben lengyel cserediákok érkeztek Polgárra, és szerették volna megnézni a katolikus templomot. Csodálkoztak, hogy itt nem úgy van, mint Lengyelországban, hogy csak úgy bemegyünk.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Nincsenek is fekete lyukak. (Stephen Hawking)

Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk