Rétvári Bence szerint rendben van, hogy 10 millió magyarra mindössze 104 darab CT jut

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 11.

Fekete Lyuk

Szerinte igazából nincs is szükség többre.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kérdezte meg Rétvári Bencétől, az Emmi parlamenti államtitkárától, hogy hány CT-, illetve MRI-berendezés található az országban. Rétvári tegnap megküldött válaszából kiderült, hogy az országban jelenleg 104 CT és 65 MRI van. Az államtitkár – hála istennek – meg is dicsérte a jelenlegi kormányt, mivel szerinte 2010 óta 42,5 százalékkal nőtt a CT- és 116,7 százalékkal az MRI-berendezések száma, amelyek átlagéletkora négy és fél év.

Rétvári Bence

Rétvári Bence

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A képalkotó diagnosztikai kapacitások a szükségleteknek megfelelően kerülnek meghatározásra (sic!), így ma nincs olyan beteg Magyarországon, aki számára ne lenne elérhető a CT- és MR-vizsgálat. Szakértői adatok alapján a Magyarországon működő CT- és MRI-készülékek nagyon magas kihasználtsággal működnek. Kapacitástöbblet igénylésére a legtöbb esetben nincs szükség, azonban a területi igények közötti különbségek előfordulhatnak” – írta Rétvári, és most már mindenki megnyugodhat, hisz nem is kell ide több CT, szerencsére teljesen rendben mennek a dolgok.

Csupán egy adalék: Hadházy azután tette fel a kérdést, hogy nemrég kiderült, az ajkai kórház rossz CT-je miatt nem vették észre egy nő daganatát, akit azzal küldtek haza, hogy nincs semmi gond. A nő négy hónap múlva meghalt.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.