Ez aztán a karrier: Simicskó Istvánnak a fiatal lelket kell megérintenie eztán

  • narancs.hu
  • 2018. július 2.

Fekete Lyuk

Mit csináljon, ide állította a párt.

Interjút adott a Magyar Időknek Simicskó István korábbi honvédelmi miniszter abból az alkalomból, hogy új feladatot kapott a főnöktől, kormánybiztos lett. „Orbán Viktor miniszterelnök úr a hazafias és honvédelmi nevelés megerősítését bízta rám” – mondta.

Azt sajna nem tudhattuk meg, hogy pontosan mi lesz a feladata,

egyáltalán lesz-e bármi dolga azonkívül, hogy felvegye a fizetését.

Simicskó István éppen megválogatja a szavait

Simicskó István itt még miniszterként válogatja meg a szavait

Fotó: MTI

Simicskó elmondása szerint olyan tevékenységekkel kell majd foglalkoznia, mint a „fiatal lelkek megérintése”, „tapasztalatok átadása”, „egészséges nemzettudatra nevelés”, és persze a „szellemi honvédelem”.

Simicskó szerint „hiába deklaráljuk, hogy a haza védelme nemzeti ügy, ha nem teszünk érte semmit, akkor nem válik azzá”, s úgy gondolja, hogy ezt – pártállásra való tekintet nélkül – mindenkinek magáévá kell tennie. Már csak azért is, mert az ellenség nem alszik.

Az exminiszter immár kormánybiztosként elmondta azt is, szerinte mi a boldogulás útja: „Véleményem szerint egy ember csak akkor tud megmaradni ebben a lüktető, folyamatosan mozgásban lévő és felgyorsult világban,

ha egészséges embertudattal rendelkezik,

ha saját személyiségét, a saját emberi mivoltát megéli. Ha van családja, ha van nemzettudata, van istentudata, akkor ez a három együtt egy olyan egységet ad, amivel könnyebben túl tud jutni az élet nehézségein.”

Ha jól sejtjük, Simicskónak ettől kezdve az egészséges embertudat nevében kell megnyilvánulnia, bár ennyi erővel azt is hajtogathatná: bukott miniszter vagyok, bukott miniszter vagyok…

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.