Fellökött egy kritikust, fődíjat nyert a filmje

  • narancs.hu
  • 2023. június 11.

Fekete Lyuk

Tősér Ádám rendező a hétvége erős embere.

Tősér Ádám Blokád című alkotása lett a legjobb játékfilm a  Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben – adta hírül szombat este az MTI. 

A díjat a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti ünnepi záróeseményen adták át.

A fesztiválnak pénteken is volt egy rendezvénye a résztvevők számára. Ott, akkor a 24.hu írása szerint Csákvári Géza filmkritikus épp a mosdó felé tartott, amikor egy férfi, akit nem ismert, fellökte, majd üvöltött vele, nácinak nevezte, és azt mondta, szétveri a pofáját. A kritikus felállt, de támadója, Tősér Ádám rendező mégsem ütött, és ez két másik rendezőnek, Kocsis Ágnesnek és Szűcs Dórának is köszönhető, akik közbeléptek, hogy ne folytatódjon a méltatlan jelenet. 

Csákvári azt mondta, nem tudta mire vélni a történteket, és utóbb értesült arról, hogy Tősér Ádám lökte fel és üvöltött vele. A Népszava, Csákvári lapja feljelentést tesz a történtek miatt. 

Az Index interjút készített az esetről Tősérrel, aki elmondta, azért haragszik Csákvárira, mert „az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját”.

Az esetet így festette le: „Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást.”

A rendező szerint „a sajtó egy része koncepciózusan szeretné a szakmát, azon túl pedig az egész társadalmat megosztani, de mi a kollégáimmal ideológiától függetlenül együtt dolgozunk, és szurkolunk egymás sikereinek. Ez a célunk, nem csak szakmán belül. Akár tetszik bizonyos embereknek, akár nem, a Blokád történelmileg pontos, és ami ennél is fontosabb, egyfajta szellemi híd ideológiák és korosztályok között.” A zárókérdésre, hogy ezek szerint a béke kedvéért lökte-e meg az újságírót, azt mondta, nem, hanem a bűnös hazugságai miatt, de már sajnálja, hogy hozzáért. Tősér, ha per lesz az ügyből, vállalja tette következményeit.

Következménye a jelek szerint valóban csak a bíróságon lesz a történteknek. 

„A Blokád rendezője, Tősér Ádám épp most stúdióbeszélgetett élőben a Magyar Mozgókép Fesztivál gálájának felvezető műsorában, az M5-ön” – hitetlenkedett Kovács Gellért Filmszerész a Facebookon szombaton. Szerinte a minimum az lett volna, hogy a rendezőt nem engedik be a gálára. – „Tegnap meg akart verni egy másik embert egy hivatalos buliban, de az NFI, az M5 és saját maga szerint nem történt semmi.”

A legjobb játékfilmnek járó díjat Tősér Ádám rendező és Lajos Tamás producer vette át Káel Csaba filmügyi biztostól, majd a rendező beszédet mondott. Íme:

 

Tősér Ádám rendező beszédet mond, miután átvette a legjobb játékfilmnek járó díjat a Blokád című alkotásáért a Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gáláján a Veszprémi Petőfi Színházban 2023. június 10-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

 A Magyar Mozgókép Fesztivál a Nemzeti Filmintézet a Veszprém–Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös rendezvénye volt – írja az MTI. A legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett, a legjobb elsőfilm díját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje kapta, a legjobb tévéfilmnek járó díjat Vitézy László vehette át Az énekesnő című alkotásáért. A hazai művészeti egyetemek egy-egy képviselőjéből álló diákzsűri is idén először adott át díjat, ők Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című alkotását tartották a legjobbnak, míg a közönség a Nyugati nyaralás című filmet díjazta. A legjobb női főszereplő kategóriában a díjat megosztva Pál Emőke, a Magasságok és mélységek és Román Katalin, a Hat hét művésznői vehették át. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Thuróczy Szabolcsnak ítélte a zsűri a Larryben nyújtott alakításáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Tóth Ildikó vihette haza a Blokádért. Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak a Blokád fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért. A legjobb hangmérnök díját Tőzsér Attila vehette át az Együtt kezdtükért, a legjobb zeneszerző díját pedig Barabás Lőrinc kapta A másik érintése zenéjéért. A legjobb vágó díját Makk Lili a Blokád és A besúgó című film utómunkájáért kapta, a Legjobb díszlettervezőnek A besúgóért Láng Imolát tartja a zsűri, a legjobb jelmez díját posztumusz Breckl Jánosnak ítélték a Béke - A nemzetek felett című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka kapta a Blokádért. A legjobb egészestés dokumentumfilm kategória díját a Szabadító című munkájáért Hajnal Gergely kapta. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Szász Attila filmje, Az Aranyvonat legendája nyert. A legjobb kisjátékfilm díját megosztva a Pragma, Szelestey Bianka és a Sose lesz vége, Somossy Barbara alkotása kapta. A legjobb animációs filmnek Jankovics Marcell és Csákovics Lajos filmje, a Toldi bizonyult. A legjobb tévésorozat kategóriában A besúgónak, Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence alkotásának ítélte a díjat a zsűri. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA Huszárik Zoltán-díját Goda Krisztina filmrendező vehetett át.

A zsűri elnöke Koltai Lajos operatőr volt, tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr.

A díjátadó ünnepségen Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt mondta, kitüntetettnek érzi magát Veszprém, hogy helyet adhatott a fesztiválnak. Káel Csaba filmügyi biztos többek között arról beszélt, a filmeken keresztül a saját történeteinket, hőseinket kell bemutatni Európának.    

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.