Fodor Gábor szerint a Fidesz nem épít diktatúrát

  • narancs.hu
  • 2020. július 13.

Fekete Lyuk

De azért rögzítette: „elszánt ellenfele vagyok az illiberális államnak, amit a Fidesz épít".

„Nem azért nyert a Fidesz egymás után háromszor kétharmaddal, mert diktatúra van, hanem mert nekik szavaztak bizalmat az emberek” – hangsúlyoztaMagyar Nemzetnek adott interjújában Fodor Gábor.

Fodor kiemelte, hogy bár nem ért egyet a Fidesszel, vissza kell utasítania azokat a vádakat, amelyek szerint diktatúra épülne Magyarországon.

Ezzel együtt úgy fogalmazott, hogy „elszánt ellenfele vagyok az illiberális államnak, amit a Fidesz épít – például az alkotmány és a választójogi törvény konszenzus nélküli átalakításának, a játékszabályok önkényes megváltoztatásának”.

Fodor hibának tartja és elítéli a szabadságra alapuló politikai irányzat lejáratását. Károsnak tartja, hogy a Fidesz diabolizálta a liberális gondolatot. Szerinte ma egyetlen párt liberális Magyarországon: az általa létrehozott Magyar Liberális Párt, amelynek nyárig ő maga volt az elnöke.

Fodor gyors mérleget vonva a hazai politikai helyzetről elmondta, hogy „az LMP vegetál, a Jobbik felszámolja önmagát, az MSZP pedig szinte reménytelen helyzetben próbálkozik”.

A Momentum szerinte ugyan képes önállóan megugrani az 5 százalékot, de Fodor szerint nemhogy ő, a párt sem képes egyelőre meghatározni önmagát. Úgy látja, sikerük eddig csupán annyi, hogy fiatalok, nem voltak kormányon, és nem csináltak még semmit. „Nem a saját politikai mondanivalójuk miatt népszerűek, mert az egyelőre ­hiányzik. Ezzel még adósak, és hasznos lenne megteremteni az egyedi karaktert és tartalmat, mert anélkül csak tiszavirág-életű lehet a siker” –figyelmeztetett finoman Fodor.

Saját pártját nem különösebben értékelte vagy pozicionálta. A pártot jeleneg Bősz Anett vezeti, aki a DK-frakciójában képviseli a liberalizmust. Fodor úgy fogalmazott, hogy "a talpon maradás érdekében kényszerek léteznek az ellenzéki oldalon, ami nem csak a liberálisokat érinti".

Azt azért igyekezett tisztázni Fodor, hogy „Gyurcsány Ferenc baloldali politikus, pártja az európai szocialisták családjának a tagja. Semmi köze a liberalizmushoz”.

Figyelmébe ajánljuk