Keresetlen szavak: Trump kitüntette Elvist

  • narancs.hu
  • 2018. november 17.

Fekete Lyuk

Na de hogy?!

Donald Trump pénteken adta át az Elnöki Szabadság-érdemrendeket, ezzekkel tüntetve ki az amerikai közélet és szórakoztatóipar hét személyiségét. Hárman posztumusz részesültek az elismerésben, közülük egyként a híres-neves Elvis Presley-t.

Az érdemrend átadásakor Trump méltatta a kitüntetetteket, a visszhangok szerint bár ne méltatta volna! Az 1977-ben elhunyt Elvis Presley-ről is szólt néhány jó szót, a rock királyának nevezte, mindez stimmelt is. A probléma azonban ott következett be, amikor Trump nagy elánnal kívánta idézni Elvishez köthető leghíresebb sort, az "Elvis has left the building" kifejezést, amely egyébként abból adódik, hogy ezekkel a zárszavakkal küldték haza a koncertről a rajongókat. A kifejezés mára szállóigévé vált, így aztán az elhibázás jó kis derültséget és bosszankodást okozott a hallgatóságban.

A Fehér Házban tartott ceremónián egyébként az elnök kitüntette még a politikától most visszavonuló Orrin Hatch republikánus szenátort, a jótékonysági tevékenységéről ismert Miriam Adelson izraeli amerikai orvost, Alan Page jogászt, a minnesotai legfelsőbb bíróság tagját és Roger Staubachot, a Dallas Cowboys profi labdarúgócsapat játékosát.

Posztumusz részesítette Elvisen kívül az elnök Antonin Scaliát, az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 2016-ban elhunyt konzervatív főbíráját, az 1948-ban elhunyt Babe Ruth egykori legendás profi baseball-játékost is.

Maga az Elnöki Szabadság-érdemrend a legmagasabb rangú civil kitüntetés az Egyesült Államokban, még Harry Truman elnök alapította 1945-ben, akkor a második világháborúban szolgálatot teljesítő civilek elismerésére. John F. Kennedy elnök 1963-ban élesztette fel e hagyományt, és az érdemrendet azóta már az Egyesült Államok nemzeti érdekeiért és a világ megbékéléséért különösen sokat munkálkodók elismeréseként nyújtják át.

Figyelmébe ajánljuk