Középkor 2.0: interneten keres magának várkapitányt Diósgyőr

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 7.

Fekete Lyuk

Álláskereső várkapitányok, eljött a ti időtök!
false

 

Fotó: MS107, Bréviaire de Renaud de Bar (1302.1304), fol. -89r-137v., Bibliothéque de Verdun

És itt a középkor. A 444.hu talált rá az álláshirdetésre, amelyben a Miskolc Holding Zrt. vezetőt keres a diósgyőri vár programjainak megszervezésére.

„Kidoboltatván közhírré tétetik, hogy a diósgyőri uradalom ékkövének élére várkapitány kerestetik! S bár fegyveres ellen nem fenyeget, a falak újak ’s erősek, melynek csodájára járnak ’s elismeréssel adóznak neves mesterek, Diósgyőr várának védelmezése, környező birtokinak óvása, védművinek tovább-építtetése, vásárinak ’s vigalminak rendezése, hű vitézinek ’s lovagjainak, becses hölgyeinek ’s asszonyainak vezetése erős, határozott, céltudatos kezet kíván."

Meg a vérnyúl is sok. A lovagok pedig csak annyit mondanak, hogy „ni”.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.