Matolcsy: Új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. november 10.

Fekete Lyuk

Thank you for coming to my TED talk.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön a Budapesti Metropolitan Egyetem által rendezett TEDx konferencián beszélt arról, hogy a jövőnk érdekében elő kell állítani azokat az új szabályokat, új gondolatokat, melyek a hosszú távú fenntarthatóság és értékállóság köré szerveződnek.  Matolcy György hangsúlyozta: új típusú gondolkodásra van szükség az emberiség fennmaradásához, a fenntarthatóság pedig „létkérdés, és a jövő megnyerésének minden szempontból a kulcsa”.

A jegybankelnök a Kezedben a jövőd! címmel a fenntarthatóság témája köré szervezett budapesti tanácskozáson kiemelte: ma az emberi civilizáció, a világgazdaság egésze, a kormányok és az egyetemek mind komplex, összetett rendszerek, ahol az erőforrások 20 százaléka adja az eredmények 80 százalékát, miközben az erőforrások 30-40 százaléka veszteség. Matolcsy kifejtette: azt az 1 százalékot kell keresnünk, amivel elérhető a fenntarthatóság. Ezért nem szaba megvárni szerinte, amíg a civilizáció minden területen új szabályokat hoz a káosz ellen.

Matolcsí előadásában idézte Szentgyörgyi Albert gondolatát is, miszerint „látni kell, amit mindenki lát és gondolni, amit senki sem gondolt”. Véleménye szerint ez kell a jövő megnyeréséhez. Az embereknek, egyetemeknek, kormányoknak, jegybankoknak elő kell állítani a szabályokat, amelyek beépítik a fenntarthatóságot, mint kulcsot a civilizációba, az országba, gazdaságba, az egyetemekre, a vállalatok működésébe.

Példaként említette, hogy az MNB megalkotta a Fenntartható közgazdaságtan elnevezésű globális vitairatot, a pénzügyi rendszerbe bevezette a zöld szabályozást, a bankrendszert pedig a fenntartható beruházások felé terelik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk