Bombás plakátokról kérdezték Gál Kingát az EP-ben

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Fekete Lyuk

A fideszes képviselő válasza az volt, minden uniós tagországban kellene nemzeti konzultációt tartani.

„Ön szerint valóban a szankciók okozzák a kárt, vagy az ukrajnai orosz agresszió okozza ezeket? Nagyon sajnálom, hogy sokszor összekeverik a következményeket és az okokat” – mondta a HVG EUrologus rovatának tudósítása szerint szerdán az Európai Parlamentben Michalea Sojdrová, cseh európai néppárti képviselő Gál Kinga fideszes képviselőnek.

Az EP szerda délután a legutóbbi uniós csúcstalálkozó eredményeiről tárgyalt. Felszólalt Gál Kinga is, azt kérve, hogy a magas energiaárak és az infláció miatt ne hozzon az unió semmi olyan intézkedést, ami ront a helyzeten.

Gál szerint ami az energiát illeti, az egyes tagállamok helyzete, kiszolgáltatottsága különböző, „ezért bármilyen újabb szankció a háború vége helyet az európai gazdaság összeomlását eredményezheti”.

Gál Kinga arról is beszélt, hogy az Unióban ideológiai alapon tesznek különbséget tagállamok között.  Arra szólította fel az Európai Bizottságot, most már tegye lehetővé Magyarország és Lengyelország számára a hozzáférést az uniós helyreállítási forrásokhoz.

E felszólalás után kért szót a néppárti Michalea Sojdrová, aki az EUrologus szerint korábban, amikor még a Fidesz tagja volt a néppárti frakciónak, jó viszonyban volt a fideszes politikusokkal, és sajnálta, amikor a Fidesz kilépett a klubból. A cseh politikus kékkártyás, azaz spontán kérdést tett fel.  Ilyenkor röviden kell megfogalmazni a kérdést, és a válasz is rövid. Sojdrová kérdése arról szólt, hogy Budapesten, uniós delegációval járva döbbenten szembesült a bombás plakátokkal, és arra kíváncsi, Gál Kinga is úgy gondolja-e, hogy a szankciók okoznak kárt, nem az oroszok támadása.

Gál Kinga spontán válasza így hangzott:

„Magyarország az az ország, ahol ha olyan kérdések merülnek fel, amelyek érintik az emberek mindennapi életét, és gyakorlatilag az egész magyar gazdaságot, akkor megkérdezzük az emberek véleményét. És ez a nemzeti konzultáció, ahogy mi otthon hívjuk, ez arról szól, hogy kíváncsiak vagyunk, hogy mit gondolnak az energiaszankciókról a magyar polgárok. Szerintem ezt számos országban meg lehetne tenni az Unió tagállamaiban.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?