Nincs mit hozzáfűzni: bulivillamos!

  • narancs.hu
  • 2018. március 5.

Fekete Lyuk

Na, nem a bulinegyedben, hanem Prágában.

Nincsen Prága Tatra T3 villamosok nélkül – erre gondolhattak a városvezetők, amikor célul tűzték ki, hogy Prága legyen a legnagyobb partihely a környező fővárosok közül. Két legyet egy csapásra, a két csodás gondolat fúziója lehet az új prágai projekt, a bulivillamos!

Ha valakinek hirtelen nincs meg, akkor az egész kiindulópontja ez:

false

 

És lesz belőlük ez:

T3 Coupé

The Prague Public Transit Co. invites you to take a ride in the new T3 Coupé pleasure tram. Stamp your ticket and move on back, please. We wish you a pleasant journey!

A kis piros zötyögősök jócskán megértek a cserére, de mégsem válna meg tőlük szívesen a város. Így aztán a T3 Coupé projekt keretében, egy cseh dizájner (Anna Maresová) segítségével „társasági rendezvényekre, baráti összejövetelekre alkalmas partikellékké alakítják a régi villamosokat”. Az első példányok az őszre készülnek el, az apropó a berlini InnoTrans közlekedési kiállítás lesz. De természetesen nem csak megnézni lehet majd a járművet, a tervek szerint a szeptemberi bemutatás után néhány héttel már közlekedni is fog a bulijárat.

Lesz rajta minden, ami szem s szájnak ingere: „elegáns, különleges dizájnú villamoskocsi, amelyben egyebek között asztalok, kiszolgálópultok, zenegép és táncparkett is lesz”. A tervek szerint az átalakított villamosnak csak egy ajtaja lesz, és egyszerre kb. ötven személy utazhat/szórakozhat rajta.

Ahhoz, hogy a hatvanas évekbeli villamosokból ez megvalósulhasson, mintegy 7,5 millió korona (90 millió forint) kell, és előzetesen azzal számolnak, hogy a bulivillamos kikölcsönzése egy órára 5900 koronába (75 ezer forint) fog kerülni. A költségek megtérülését 5-6 év alatt várják, és ha már nagyot kell álmodni: a cseh főváros tömegközlekedési vállalata, amely a villamost készíti, azzal számol, hogy a speciális bulivillamosokra külföldön is igény lesz. Terveztek az egészből nyitott tetejűt is, de kiderült, hogy a régi konstrukció nem alkalmas a kabrióvá alakításra… Pedig de szép is lehetett volna!

Figyelmébe ajánljuk