Novák Katalin: Félre kell tenni a túlnépesedés problémáját és a születési rátán dolgozni

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. november 9.

Fekete Lyuk

A köztársasági elnök a klímacélokat is másodlagosnak kiáltotta ki a szülés után.

A belga Királyi Egmont Intézet és a brüsszeli Liszt Intézet közös rendezvényén tartott előadást demográfiai kérdésekben Novák Katalin magyar köztársasági elnök. Az MTI összefoglalója alapján Novák természetesen a családokról beszélt és arról, mennyire sokat segít a magyar állam a családoknak és a családok választási szabadságának.

 „Az emberek több gyermeket szeretnének, mint ahányan ténylegesen megszületnek, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük ezt a szakadékot, és a pároknak annyi gyermeke születhessen, amennyit csak akarnak, akkor, amikor akarják” – mondta.

A különféle intézkedéseknek köszönhetően Novák szerint a magyar állam 30 százalékkal emelte a hazai termékenységi rátát, bár ahogy a 444 is kiszúrta, ezek valami különleges adatok lehetnek, hiszen továbbra is folyamatosan csökken a termékenységi arányszám a KSH adatai szerint.

Hozzátette

„félre kell tenni a túlnépesedés problémáját, és azon kell elkezdeni gondolkodni, hogyan növelhető a születési ráta, és hogyan lehet leküzdeni a demográfiai kihívásokat Európában.”

Sőt, éghajlatváltozással sincs értelme foglalkozni ebből a szempontból: „Nincs értelme az éghajlatváltozással foglalkozni, ha nincs jövő generáció. És ha vannak jövő generációk, akkor meg kell őrizni a bolygónkat. Ennek a kettőnek kéz a kézben kell járnia egymással, nemcsak az éghajlatváltozás, hanem a demográfiai kihívás kérdését is meg kell oldanunk.” – fejtette ki Novák Katalin.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk