Krusovszky Dénes

Palotaszolgálat

Önkéntes tanácsadók a Sándor-palotában

Publicisztika

Nincs hiány tanácsadókból Novák Katalin köztársasági elnök mellett – vannak, akik hivatalból dolgoznak a Sándor-palotában, és vannak, akik önkéntes munkában segítenek. De milyen tanácsokat kaphat tőlük az elnök, és kinek van a legnagyobb ráhatása a palotabeli döntésekre?

„Furcsának tűnhet a posztjával egy kalap alatt említeni a sisterhood (női testvériség) szót, de szerintem jelenleg ő az a hiteles és tudatos nő, aki segíthet a magyar nőknek, akik jelenleg vállalkozóként vagy munkavállalóként úgy érzik, hogy hátrányt szenvednek” – nyilatkozta a minap az Indexnek Tomán Szabina életmódguru üzletasszony, aki tagja Novák Katalin köztársasági elnök tizenhat fős tanács­adói gárdájának. Arról, hogy egyáltalán létezik az elnököt segítő csapat, már hónapokkal ezelőtt lehetett hallani – legkésőbb május 10-én, amikor maga Novák posztolt képeket az ­alakuló ülésről hivatalos közösségi oldalára. „A magyarok előtt álló problémákat, kihívásokat vitattuk meg többek között a tudomány, a kultúra, a sport és a média világából érkezett tanácsadókkal, köztiszteletben álló személyekkel” – írta akkor a köztársasági elnök. Tomán Szabinán kívül a tanácsadói testület többi tagja eddig nemigen beszélt e megbízatásáról nyilvánosan – bár sok konkrétumot Tomán szavaiból sem lehet kihámozni.

Csak győzze meghallgatni

De mit csinálnak tulajdonképpen e tanács­adók? Miután Novák Katalin – elnöki beiktatása első évfordulója alkalmából – posztolta a találkozó képeit, az nyilvánossá vált, hogy ki tartozik e tanácsadói körbe. Ahhoz viszont a hvg.hu közérdekű adatigénylése kellett, hogy a Sándor-palota – idén áprilistól ez a korábbi Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos megnevezése – elárulja, a bemutatott tizenhat ta­nács­adó díjazás nélkül segíti az elnök munkáját. Áprilisban nem csak a hivatal neve változott – a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény (Semjén Zsolt és Gulyás Gergely által benyújtott) módosítása azt is lehetővé tette az elnöknek, hogy szabadon átszervezze a hivatal struktúráját, meghatározza az állások rendszerét, a fizetéseket, pozíciókat, vagy épp a szabadságolás rendjét is; gyakorlatilag szabad kezet kapott a Sándor-palota ügyeiben.

Novák egy éve már beiktatása előestéjén közzétette – ugyancsak a Facebookon –, hogy kik lesznek a közvetlen munkatársai: Ekler Gergely hivatalvezető, Schanda Tamás kabinetfőnök, Altusz Kristóf diplomáciai tanács­adó, Manno István protokollfőnök, Volf-Nagy Tünde kommunikációs vezető, Kun Szabó István vezérőrnagy mint főhadsegéd, Módos Mátyás alkotmányossági szakértő, Király András tervezésért és elemzésért felelős vezető, Kreutzer Richárd gazdasági igazgató, illetve Vicze Katalin titkárságvezető. Novák a bejegyzésben hozzáfűzte még: „Az új kollégák mellett természetesen számítok a Sándor-palota korábbi munkatársainak tapasztalatára is.” Hogy kikre gondolt pontosan, nem derült ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.