Krusovszky Dénes

Palotaszolgálat

Önkéntes tanácsadók a Sándor-palotában

Publicisztika

Nincs hiány tanácsadókból Novák Katalin köztársasági elnök mellett – vannak, akik hivatalból dolgoznak a Sándor-palotában, és vannak, akik önkéntes munkában segítenek. De milyen tanácsokat kaphat tőlük az elnök, és kinek van a legnagyobb ráhatása a palotabeli döntésekre?

„Furcsának tűnhet a posztjával egy kalap alatt említeni a sisterhood (női testvériség) szót, de szerintem jelenleg ő az a hiteles és tudatos nő, aki segíthet a magyar nőknek, akik jelenleg vállalkozóként vagy munkavállalóként úgy érzik, hogy hátrányt szenvednek” – nyilatkozta a minap az Indexnek Tomán Szabina életmódguru üzletasszony, aki tagja Novák Katalin köztársasági elnök tizenhat fős tanács­adói gárdájának. Arról, hogy egyáltalán létezik az elnököt segítő csapat, már hónapokkal ezelőtt lehetett hallani – legkésőbb május 10-én, amikor maga Novák posztolt képeket az ­alakuló ülésről hivatalos közösségi oldalára. „A magyarok előtt álló problémákat, kihívásokat vitattuk meg többek között a tudomány, a kultúra, a sport és a média világából érkezett tanácsadókkal, köztiszteletben álló személyekkel” – írta akkor a köztársasági elnök. Tomán Szabinán kívül a tanácsadói testület többi tagja eddig nemigen beszélt e megbízatásáról nyilvánosan – bár sok konkrétumot Tomán szavaiból sem lehet kihámozni.

Csak győzze meghallgatni

De mit csinálnak tulajdonképpen e tanács­adók? Miután Novák Katalin – elnöki beiktatása első évfordulója alkalmából – posztolta a találkozó képeit, az nyilvánossá vált, hogy ki tartozik e tanácsadói körbe. Ahhoz viszont a hvg.hu közérdekű adatigénylése kellett, hogy a Sándor-palota – idén áprilistól ez a korábbi Köztársasági Elnöki Hivatal hivatalos megnevezése – elárulja, a bemutatott tizenhat ta­nács­adó díjazás nélkül segíti az elnök munkáját. Áprilisban nem csak a hivatal neve változott – a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény (Semjén Zsolt és Gulyás Gergely által benyújtott) módosítása azt is lehetővé tette az elnöknek, hogy szabadon átszervezze a hivatal struktúráját, meghatározza az állások rendszerét, a fizetéseket, pozíciókat, vagy épp a szabadságolás rendjét is; gyakorlatilag szabad kezet kapott a Sándor-palota ügyeiben.

Novák egy éve már beiktatása előestéjén közzétette – ugyancsak a Facebookon –, hogy kik lesznek a közvetlen munkatársai: Ekler Gergely hivatalvezető, Schanda Tamás kabinetfőnök, Altusz Kristóf diplomáciai tanács­adó, Manno István protokollfőnök, Volf-Nagy Tünde kommunikációs vezető, Kun Szabó István vezérőrnagy mint főhadsegéd, Módos Mátyás alkotmányossági szakértő, Király András tervezésért és elemzésért felelős vezető, Kreutzer Richárd gazdasági igazgató, illetve Vicze Katalin titkárságvezető. Novák a bejegyzésben hozzáfűzte még: „Az új kollégák mellett természetesen számítok a Sándor-palota korábbi munkatársainak tapasztalatára is.” Hogy kikre gondolt pontosan, nem derült ki.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk