Az orosz nagykövet a Pesti Srácoknak magyarázza: Orbán Viktor márpedig nem került Vlagyimir Putyin befolyása alá

  • CD
  • 2019. március 20.

Fekete Lyuk

Nem kell félni, mert nem ám.

Nem akármilyen exkluzív interjút adott a Pesti Srácoknak Oroszország budapesti nagykövete, Vlagyimir Nyikolajevics Szergejev arról, hogy minden híreszteléssel szemben Orbán Viktor márpedig nem került Vlagyimir Putyin befolyása alá.

Érdekes, hogy nem valamelyik kiemelt kormánylapban jött le a terjedelmes anyag, amely az orosz-magyar kapcsolatokról, Paks 2-ről, a török áramlatról, valamint Oroszország helyzetéről is közöl ezt-azt.

A nagykövet elmondása szerint bizonyos politikai erők úgy igyekeznek bemutatni a Putyin-Orbán kapcsolatot, mintha Orbán Viktor Vlagyimir Putyin befolyása alá került volna, miközben a két vezető kapcsolata (a hivatalos álláspont szerint) "teljesen normális és pragmatikus".

Szergejev azt is hangsúlyozta, nem igaz ám, hogy Oroszország szuperhatalom akar lenni, és egyébként megtámadni sem akarnak senkit.

A 2014-es kijevi eseményeket is csupán a Nyugat által aktívan támogatott erőszakos államcsínynek titulálja.

The New York Times: szakértők szerint Orbán segíthet feltölteni Putyin európai kémhadtestét

Az Oroszországot érintő uniós szankciók után még nagyobb jelentősége van Orbán és Putyin szövetségének. Míg számos európai nemzet már kiutasított orosz ügynököket, visszaszorította területén a Kreml pénzügyeit annak érdekében, hogy egységet mutasson Európa, mert Moszkvát mint ismert, azzal vádolják, hogy beavatkozott az amerikai választásokba, de a Szkripal-ügyben is súlyos aggályok merültek fel a Kreml szerepét illetően.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.