Gajdics Ottó sajnálja azokat, akik a függetlenségüket bizonygatják

  • B.P.M.
  • 2019. március 19.

Fekete Lyuk

Ilyen az, amikor a friss Táncsics-díjas és az első Jótollú magyar újságíró beszélget.

Gajdics Ottó a Szabadföld főszerkesztője, valamint Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezető igazgatója volt a Hír Tv Magyarország Élőben tegnapi adásának vendége. A beszélgetés apropója az volt, hogy Gajdics megkapta az első Jótollú magyar újságíró díjat, amihez a műsorvezetőnő, Földi-Kovács Andrea rögtön az elején gratulált is.

„Azért fogadtam [a díjat] nagyon nagy örömmel, mert mindazok nevében tudtam átvenni, akikkel jó 20-25 éve együtt küzdünk a magyar emberekért, Magyarországért. [...] Kicsit el volt hanyagolva ez a csapat, ebből a szempontból. Évekig hozzá nem fértünk azokhoz az elismerésekhez, amit a másik oldalon olyan bőszen és kegyesen osztogattak, azoknak, akik közé tartoznak” - mondta Gajdics.

Földi-Kovács Andrea felelevenítette, Varga István, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) korábbi elnökének elhíresült mondatát, mely szerint ő konzervatív létére Élet és Irodalmat Járat, Magyar Narancsot olvas, Népszavával kezdi a napot és előbb nézi meg az Indexet, mint az Origót.

Boros Bánk Levente elmondta, maguk között és a nyilvánosság előtt is sokat beszélnek arról, milyen megdöbbentő, hogy az maradék néhány újságíró, akik különböző díjak birtokosaik, továbbra is megmondják, hogy kik az elismerésre érdemesek. „Egyébként megbízatásra, hogy újságot írhassanak és műsort készíthessenek. Ezt meg is fejelték egy ilyen kijelentéssel, ami egy meglehetősen szokatlan helyről jött. Egy nem is bírálat, hanem egy másik közösségnek a felemelése” - mondta, mintha Varga egyébként nem a Fidesz köreiből jött volna ki, hanem éppen ellenkezőleg. Hozzátette, bárki, aki a jövőben a díjat át fogja venni az úgy fog rá tekinteni, hogy az első Gajdics kapta.

Földi-Kovács megkérdezte "az elismert szakembert", hogy számára mit jelent az újságírás. „Számomra azt jelenti az újságírás, hogy nem tudok elmenni sehova ebben az országban, hogy 5 percen belül egy ember oda ne jöjjön és azt ne mondja: Gajdics úr, csak hadd szorítsam meg a kezét és nagyon szépen köszönöm önöknek, amit értünk tesznek. Nagyon tudom sajnálni azokat, akiknek naponta ötvenszer el kell mondani azt, hogy ők függetlenek. Nagyon sajnálom azokat, akik egy vitaműsorban, amikor velem szembe kerülnek, azt kell bizonygatniuk, hogy ők a saját véleményüket hangoztatják, őket sem kormányzati erők, és más pártok és miegyebek nem befolyásolják a véleményalkotásban. Nekik szoktam azt mondani: szomorú a sorsotok, én mögöttem több százezer ember áll. [...] Én nem akarok független lenni” - válaszolta.

 

Boros Bánk a balliberális véleménydiktatúra napjainkig tartó nyomásáról beszélt eztán. Hozzátette: „ebben a közegben a ti munkátok felértékelődik. [...] Ellenszélben dolgoztok és dolgoztatok sokáig, ami nekem ennél sokkal fontosabb, hogy nem fordítottatok köpönyeget.”

Gajdics erre rákontrázva elmondta, évekig dolgoztak azon, hogy legyen egy olyan kormány, ami ilyen politikát folytat, „pedig nem csinálja olyan gyorsan, mint szeretnénk, nem csinálja olyan hatékonyan, mint szeretnénk, nem csinálja olyan jól, mint ahogyan mi ezt elképzeltük, de hát kriziálni kell. De szembe fordulni vele, köpönyeget váltani? Hát ki az az őrült?”

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

Ahhoz, hogy ki osztogat bőszen díjakat, csak csendben hozzátennénk: Földi-Kovács Andrea, és Farkas Emese az EchoTV programigazgatója Táncsics-díjat kapott (ráadásul sajtóértesülések szerint úgy, hogy a Táncsics-bizottság nem terjesztette fel őket), Farkas Boglárka az EchoTV korábbi vezérigazgatóját lovagkereszttel tüntette ki Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere, Tarlós István főpolgármester pedig Huth Gergelyt, a Pesti Srácok főszerkesztőjét tüntette ki.

Gajdics Ottó kapta az első Jótollú magyar újságíró díjat

Micsoda fricska! Gajdics Ottó, a Szabad Föld hetilap főszerkesztője vehette át az első alkalommal odaítélt, a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat csütörtökön Budapesten. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az eseményen azt mondta: „azt hisszük és gondoljuk, hogy Magyarországon a sajtó szabad."

Figyelmébe ajánljuk