Rácz Jenő ítéletet mond egy generáció fölött

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Fekete Lyuk

A Michelin-csillagos séf bezzeg céltudatos diákmunkás volt. Keresetéből pólót vett és bulizni ment. 

A nyári munka nagyon jó lehetőség arra, hogy a diák megtanulja, a pénzt és a sikert nem osztogatják ingyen – nyilatkozta az RTL-nek Rácz Jenő Michelin-csillagos séf. A diákmunkával kapcsolatos körkérdésre azt felelte még, hogy a sikeres és sikertelen ember között az a különbség, hogy az egyik leginkább pihenni szeret, és a komfortzónáján belül marad, a másik viszont mindennap fejleszti magát. 

A séf általánosító véleménye: a Z-generációba tartozó munkavállalók között nagyon sokan kemény munka nélkül szeretnének minél több pénzt keresni és sikeressé válni, pedig a valóság nem ilyen. Szerinte ez generációs hiba. 

Rácz Jenő úgy emlékszik, ő a szülei generációjától és a tanáraitól sokat tanult a munkabírásról és a siker fogalmáról. A mostani fiatalok azonban mintha nem akarnának professzionálissá válni, és nincs bennük alázat a munka iránt.

„Az én korosztályomat olyan emberek nevelték fel, akik a rendszerváltás előtti időszakban nőttek fel, amikor az emberek hivatást választottak, és akár az egész életük során egy munkahelyen dolgoztak. Természetesen nem azt mondom, hogy a korszellem vagy a rendszer, amiben nevelkedtek, példaértékű, de a munkabírás és a szívósság, amit szüleinktől láttunk, egyértelműen az” – mondta Rácz Jenő.

A cikkben arról is beszél, hogy ő 14 évesen kezdett dolgozni Budapesten, a McDonald's konyháján: „Emlékszem, hogy egy ledolgozott hónap után 12 ezer forint volt a fizetésem. És egy kamasz gyereknek min jár az esze? A bulin, a csajokon, a barátokon. Szóval első dolgom volt, hogy vegyek magamnak egy új pólót, és elmenjek bulizni. Utána megint keményen dolgoztam egy hónapot, és a következő fizetésemből már mozijegyet vettem. Tudom, hogy ezek apróságnak tűnhetnek, de számomra egy-egy lépést jelentettek a függetlenedés és az önállóság felé, ami már akkor is nagyon fontos volt számomra” – mesélte a séf.

 

 

A címlapkép forrása a séf Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk