Schmidt Mária: A magyarok Molotov-koktélt ragadnak a szabadságért, és akár az életük árán is harcolnak

  • narancs.hu
  • 2024. október 18.

Fekete Lyuk

Orbán Balázs: Nyet

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentősége és üzenete az a feltétlen szabadságvágy, amely nem ismer gátat és nem tűr akadályokat - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója pénteken, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének (POFOSZ) budapesti megemlékezésén az MTI szerint.

Schmidt Mária gyújtó hangú beszédében kiemelte: 1956 újra megerősítette, hogy a magyar emberek nem tudnak szabadság nélkül élni.

„A szabadság hiányát csak ideig-óráig tudják elviselni, de amikor már fulladoznak, szabad levegőért kapkodnak, akkor ásót, kapát, kardot, puskát, kalasnyikovot, majd Molotov-koktélt ragadnak, és legyen bármekkora fölényben is az ellen - a megszállók, a zsarnok - szembeszállnak vele, és akár az életük árán is harcolnak” – fogalmazott Schmidt.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta: 1956 lényege és máig tartó üzenete, hogy semmink sincs, hogyha nem vagyunk szabadok. Ezért kell a szabadságért az életünk árán is harcolunk – mondta.

Arra nem tért ki az egykori politikai foglyok előtt, hogy ugyanakkor Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nemrég hatalmas botrányt kiváltva arról beszélt, hogy 1956 tanulsága a mára nézve – és az ukrajnai orosz agresszió kontextusában értelmezve – az, hogy nem szabad úgy csinálni, ahogy Zelenszkij elnök tette, azaz ellenállni a támadó orosz hadseregnek, hiszen az emberéletekbe kerül.

Schmidt Mária harcias kirohanása alighanem egyfajta kísérlet arra, hogy helyrehozzák a Fidesz megtépázott viszonyát az 1956-os forradalom emlékezetével kapcsolatban. A következő napokban alighanem számos hasonlóan heves kinyilatkoztatásra lehet számítani, ám mindez aligha tudja felülírni rövid távon Orbán Balázs szavait. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk