Van még egy fontos dolog, amelyben Magyarország mutatja Európának az utat: itt tutira levágják a lábad

  • narancs.hu
  • 2018. június 10.

Fekete Lyuk

Meg is lesz az eredménye: elpatkolsz.

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóirata, a European Journal of Vascular and Endovascular Surgery legfrissebb elemzése szerint továbbra is Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat. A vizsgálatban részt vevő országok közül hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese.

Egyértelmű az összefüggés a dohányzás, a várható életkor és az egészségügyre fordított pénzeket tekintve a magas amputációs aránnyal.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a magyarok a nagy amputációt követő halálozás tekintetében is listavezetők: az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban. Ez a halálozási arány a legkedvezőbb finn adatok háromszorosa.

Egy 2015-ben megjelent, a magyar amputációs helyzetet feldolgozó hazai elemzés adataihoz képest nem tapasztalható semmi előrelépés. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az érbetegellátás többszintű fejlesztésében látja a megoldást, melynek lényege az lenne, hogy legyen több pénz.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk