Varga Judit: az Európai Parlament a világjárvány alatt többször volt inkább a probléma része, mintsem a megoldásé

  • narancs.hu
  • 2021. május 20.

Fekete Lyuk

A Facebookon vonta le a szigorú következtetést a miniszter.

Csütörtök este a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést Varga Judit igazságügyi miniszter. Ebben azt írja Varga, hogy „Az Európai Parlament a világjárvány alatt többször volt inkább a probléma része, mintsem a megoldásé…” Állítását nem nagyon indokolja érvekkel a politikus, ellenben kifejti: „Úgy tűnik, nincs ez másképp a járvány elleni védettséget igazoló európai digitális zöldigazolványról szóló tárgyalások során sem. Míg a tagállamok egyetértenek abban, hogy polgáraik számára milyen igazolást tartanának elfogadhatónak, addig az Európai Parlament képviselői akadályozzák a megállapodás elérését.”

A szabad mozgást érintő korlátozásokkal kapcsolatban kifejti Varga: „Az európai intézmények magától értetődőnek tartják, hogy az unió kizárólag csak úgy fejlődhet, hogy egyre több hatáskört vonnak el a tagállamoktól. Mi másképp gondoljuk. Erős Európát csak erős tagállamok építhetnek.”

Ám mindebből még mindig nem világos, hogy az igazságügyminiszter miért érzi indokoltnak az Európai Parlamentet a világjárvány idején inkább problémának tekinteni, semmint a megoldást elősegítő egyik nemzetközi fórumnak.

Azzal, hogy mennyire bonyolult helyzetben volt az EP, és hogy működése szempontjából mennyi bürokratikus és egyéb nehézséggel kellett szembenéznie, hosszabban is foglalkoztunk a Magyar Narancsban. A helyzet korántsem volt rózsás, de mindezt annyival elintézni, hogy az Európai Parlament „a probléma része” volt, inkább tűnik politikai hangulatkeltésnek mint felelős véleménynyilvánításnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk