„Brüsszelben hiányzik a mammutledöntő férfitípus” - magasztos beszélgetés G.F.G. műsorában

  • B.P.M
  • 2019. május 6.

Fekete Lyuk

Varga Judit pedig egy „spontán feminista.”

„Jó estét kívánok! Ma esti vendégem Varga Judit, a nemzet lobbistája!” - konferálta fel G. Fodor Gábor (GFG), a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke és a 888.hu kormánypárti portál főszerkesztője a Nyolcas című, HírTV-n futó műsorban az európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárt.

Varga elmondta, azért kérte, hogy így mutassák be, mert a hivatalos státusza elég hosszú - ez külföldön „zavart okozhat” - és egyébként pedig, „hogyha van egy előállított termék, egy magyar álláspont, akkor az ő feladata az, hogy minél szélesebb körbe eljutassa, lobbizon érte, minden téren, vízen, levegőben, szárazföldön.”

 

GFG felelevenítette, hogy Varga Judit felkerült a Forbes azon listájára, amely a legbefolyásosabb magyar nőket összegezi, amit az államtitkár kikért magának.

„Egyrészt nem akarok szerepelni a Forbes-ban, mert szerintem nem kell ez a boldogsághoz. Ha az ember a dolgát jól csinálja, úgy is magától jön az elismerés, ha meg nem, akkor meg minek a Forbes listájára kerülni, így pár hónap után?” - mondta Varga. G. Fodor válaszképpen megemlítette, hogy a politikus azért kérte ki magának, merthogy „nőként versenyeztették, külön a férfiaktól.”

„Ez egy nagyobb konsztektusban értelmezendő. Aki ismer engem, én mindig egy ilyen »spontán feministának« tartottam magam” - válaszolta.

 

A beszélgetés pontján a műsorvezető rákérdezett, hogy milyennek látja Varga a brüsszeli férfiakat: „ott van még a férfiasság, kitapintható, hogy itt még férfiakkal állunk szemben? Van erő, magabiztosság, indulat, tekintély?”

„Nagyívű a kérdés. [...] Van egyfajta elmozdulás. Brüsszelben egy tárgyalásnál már lehet érezni, hogy elsősorban az emberre teljesen máshogy néznek. Aminek megvannak az árnyoldalai hiszen, nem várhatom el, hogy előre engedjennek az ajtóban, nem várhatom el ezeket az udvariasságokat, sőt bizonyos esetekben egyfajta udvariatlanság is, ezt elvárni. Szerintem hiányzik ott ez a »mammutledöntő férfitípus.« [...] Vannak ilyen archetípusok, lehet, hogy ez is a konzervatív beállítottságomnak a része, hogy szerintem a nők Nyugat-Európában is vágynak arra, hogy egy »mammutledöntő férfi-eszmény« legyen, és a kettőt lehetne vegyíteni, tehát lehetne ugyanúgy a nőket egyenrangúan kezelni, és közben tudjuk, hogy ki a nő és ki a férfi.”

 

A teljes adást itt tekintheti meg:

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.