Film

Csempészek

  • 2012. április 12.

Film

Dehogyis Mark Wahlberg itt a főszereplő, dehogyis a rettentő sok pénz, ami majd a mestercsempész markát üti, ha az utolsó és csakis a szigorúan kényszerítő körülmények miatt, sőt kifejezetten védtelen nő és ártatlan gyermekek megmentése céljából kivitelezett akciója szerencsés véget ér.

És nem is a trükközés öröme áll a középpontban: ahogy hősünk túljár barát és ellenség, vámhivatalnok és maffiózó eszén, felfejti a titokzatos szálakat, elhozza az elhozhatatlant, leleplezi és börtönbe juttatja az árulót, végül pedig, naná, megmenti a nőt. Mellékszereplők mind: a Wahlberg, a pénz, az akciók, a rafinéria. Az igazi főhős egy pecsétes ponyva. Egy furgon rakterében lapul; hol hamis pénzt csomagolnak vele, hol hullaszállítás utáni takarításkor fennmaradt göngyölegre borítják.

Amikor meg már minden gonosz meglakolt, és minden lóvé megmaradt (plusz a nő, Kate Beckinsale, befalaztatás helyett drága szeszes itallal kezében), jön még ez a ponyva is, ami egymaga többet ér, nagyon-nagyon sokszor többet, mint az összes kokain meg áldollár, meg az ezekkel bizniszelő rosszarcúak komplett főhadiszállása. Ugyanis a rajta lévő foltokat egy igen divatos képzőművész, bizonyos Jackson Pollock helyezte el.

Értjük ám az utalást, vettük ám a kikacsintást, visszahunyorítanánk magunk is a Nagy Rendezőre. Hogy kedvenc izlandi képművészünk, az északi melankólia avatott tolmácsolója, Baltasar Kormákur lebonyolítja itt ezt a hollywoodi lövöldözős-hajkurászásos (hát, legyünk őszinték) baromságot, amit majd rettentően élveznek az ilyesmire fogékony szerencsétlenek, akik a mozi sötétjében tanulják a férfiasságot, és pattogatott kukoricába kapaszkodva szeretik megélni az adrenalinszint emelkedését, de azért üzen az ő művészfilmeken kupálódott kedves értelmiségi közönségének is, hogy nincsen semmi baj, csak egy kis pénzkeresés folyik. Kár, hogy a ravaszdi Baltazár az általa gyártott végtermékről lefelejtette a maga pacáit.

A UIP-Duna Film bemutatója

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.