Tartalom

(2012-03-22)

Kis-Magyarország

Felcsút-Alcsút

Kis-Magyarország

Puskás Öcsi pályaudvar

Állomásról állomásra XL.

Miközben a hírekben vasútvonalak lenullázásáról olvashatunk, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián egy rég elpusztult szárnyvonal újjáépítését fontolgatják. S mivel tavaly felújították és átrendezték a vonal legimpozánsabb állomását, úgy tűnik, nem csak álmodozásról van szó.

Publicisztika

Dékei Kriszta

Publicisztika

A lét a tét

A Liget Galéria megszüntetése

A Zuglói Önkormányzat képviselő-testülete egy majd harminc éve létező kortárs képzőművészeti bázis működésének vet véget: az Ajtósi Dürer soron található, 1983-ban alapított nonprofit galériát 2012. május 31-től kiveszi az általa működtetett közművelődési intézmények köréből. S bár e lépés hatására tovább szűkül a kerület, Budapest és az ország kulturális sokszínűsége, nem nehéz észrevenni, hogy a Liget Galéria megszüntetése csak egy folyamat egyik állomása.

Bauer Tamás

Publicisztika

Vissza a 21. századba!

Ki győzheti le Orbán Viktort?

A kormányzó párt(ok) népszerűségvesztését korábban mindig az ellenzéki párt(ok) megerősödése kísérte, és a parlamenti ciklus során az volt a kérdés, hogy a kialakult politikai alternatíva elég erős lesz-e a kormányon levők legyőzésére. Most még nem tartunk itt, a Fidesz népszerűségvesztése ellenére sem látszik olyan politikai erő, amelynek esélye lenne a leváltására.

Szelényi Zsuzsanna

Publicisztika

Tudásuk elvész

A nők és a vezetés

"Churchill minden katonát megsirathatott, de nekem mindig rezzenéstelen arccal kellett a dolgokat tudomásul vennem, mert a könnyek azt a látszatot keltették volna, hogy gyenge vezető vagyok" (Margaret Thatcher, Meryl Streep alakjában)

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Apánk

Nem sok minden tart össze bennünket. A törzsi ösztönök már régen nem; a vallás ötszáz éve nem; nyelvünkön, kultúránkon magunk veszekszünk a legnagyobb kéjjel; leginkább talán ellenségeink gyűlölete, megvetése és önnön rossz hírünk az, amiben mindannyian osztozunk.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Nemzeti tőke, magánhaszon

Hiába lóg ki a ló lába, a nemzeti tőke ma is ütős politikai hívószó. És nemcsak a szabadságharcos nemzeti ünnepeken, hanem a hétköznapokon is, hiszen arra mindig jó, hogy leplezze saját restségünket, türelmetlenségünket, irigységünket.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

A napos oldal

Magyar Narancs, 2012. február 16.

A mélyére ásnának Magyar Narancs, 2012. március 1. A Tokaj-Hegyalja átalakulásáról szóló kétrészes cikk nyomán az alábbi kép alakulhat ki a régiót nem vagy csak felületesen ismerő olvasóban: Tokaj-Hegyalján mindössze két választás van, borászat vagy bányászat.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A nép nevében

Európa, találkozunk Filippinél! - mondotta Orbán Viktor a magyar szabadság ünnepén, s tán még kis mutatóujját is megrázta fenyegetőleg arrafelé, amerre az öltönyös elnyomókat sejtette. Az egybegyűltek vele éreztek.

A szerk.

A szerk.

A mintapolgár

Ne törjünk pálcát időnek előtte köztársasági elnökünk fölött! Igenis lehetséges, hogy dr. Schmitt Pál nem lopta kisdoktori disszertációját. Hanem vásárolta. Vagy ajándékba kapta. Esetleg találta az utcán, kutyasétáltatás közben:

Belpol

Indokolatlanul nyolcvanegy hónap a börtönben

Belpol

Homokszem a gépezetben

Több mint egymilliárd forintra készül perelni a magyar államot az a férfi, akit 2003-ban első fokon, majd 2004-ben jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítéltek "két rendbeli" emberölési kísérletért. A moteltulajdonos ebből hat évet és kilenc hónapot le is ült. E hét keddjén azonban - perújítás után - a bíróság jogerősen felmentette, mivel jogos védelmi helyzetben használta pisztolyát.

Kun Béla és a Tanácsköztársaság

Belpol

Kalandorok kíméljenek!

Március 21-én volt a Tanácsköztársaság kikiáltásának 93. évfordulója. Ez alkalomból és persze emlékeztetőül idézzük most fel a "dicsőséges 133 nap" ma oly népszerűtlen főalakjának életútját.

Végéhez közeledik a plágiumbotrány

Belpol

Levezető körök

Március végéig kell döntenie a kijelölt tudományos bizottságnak Schmitt Pál plágiumügyéről. A botrány különösen nehéz feladatot adott a valóságot elhazudni próbáló agitprop gépezetnek. Lássuk, mire mentek.

Interjú

Belpol

"Húsz év tétlenség"

Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója a mélyszegénységről és a segélyezésről

A Haza és Haladás Alapítvány megbízásából a Tárki és a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet közösen készítette el a tartós szegénység csökkentésének javaslatát. A lapunkkal egy időben megjelenő tanulmány egyik szerkesztőjével a programról, annak társadalmi elfogadhatóságáról és a politika tehetetlenségéről is beszélgettünk.

Kormányközeli konfliktusok az állami földbérletek miatt

Belpol

Jöttek a nagyok

A lemondott vidékfejlesztési államtitkár oligarcházásával alaposan beledurrantott a nullás lisztbe. Ha szóbeszédekre alapozva is, de a csalódott kisgazdálkodók már nyíltan beszélnek a Fidesz-közeli vállalkozók agrárnyomulásáról. Az összkép azonban, mint rendesen, ennél némileg bonyolultabb.

Lánczi András politikafilozófus

Belpol

"A hatalom alapkérdése az erő"

A Corvinus Egyetem tanszékvezetője, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke elemezte továbbá a kormány politikáját, és beszélt az alapítvány és konzorciumi partnerei milliárdos minisztériumi megbízásáról is.

Külpol

Japán Fukusima után

Külpol

Megrengette

Az egy évvel ezelőtti, közel húszezer halálos áldozatot követelő földrengés és cunami világszerte gyökeresen átalakította az atomenergia felhasználásával kapcsolatos közvélekedést, miután a dupla természeti katasztrófa következtében radioaktív szennyezést okozó üzemzavarok és balesetek sorozata indult el a Fukusima I atomerőmű négy reaktorában.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Zárassák be Táncsicsot!

Március 15. a Kossuth rádióban

Macerás dolog egy nemzeti ünnep. Nem elég, hogy kötelező borzasztóan meghatottnak és ünnepélyesnek lenni, könnybe lábadt szemmel visszarévedni a múltba, de egy csomó elkoptatott frázis hallatán ismét okosan kellene bólogatni, miközben a politikai hülyeség napi átlaga éppen ilyenkor a legmagasabb - a pártszónokoknak olyan lehet ez a nap, mint a kereskedőknek az aranyvasárnap, egész évben erre várnak.

Színház

Színház

Színház

Szegni muszáj

Az Antigoné Kaposváron

Alaposan meghúzva, ráadásul Jon Fosse átdolgozásában rendezte meg Rusznyák Gábor az Antigonét a Csiky Gergely Színház stúdiójában. Mai hangszerelésben szól az antik mese: mi lesz a felfordult világban zsigeri morális késztetéseinkkel és a külső parancsokkal? Melyiket szegjük meg, ha már szegni muszáj?

Színház

Színház

Szamár a torony tetején

Zalán Tibor a nálunk függőséget kiváltó A rettentő görög vitéz után ismét írt egy parázs nyelvezetű humoros mesét, most Chagall festményeitől ihletve, benne ábrándos fiúhős, bolond nagypapa a tetőn, anyahold az égen, és egy hűséges szamár.

Zene

Szimfonikus zenekarok tegnap és ma

Zene

Ki tudja, meddig húzhatod?

Február végi bejelentésében a nemzeti erőforrás miniszter 1380 millió forintos egyszeri támogatást ígért a budapesti zenekarok megsegítésére. Ez volt a jó hír.

mi a kotta?

Zene

A Schubert-divízió

Beecham's Pills - ez volt a neve Nagy-Britannia egyik legkedveltebb hashajtó szerének, amely az 1840-es évektől vagy jó másfél évszázadon át könnyítette meg az angolszász világ anyagcseréjét, hála Thomas Beecham kémikus és üzletember gyömbér- és aloéalapú találmányának.

Lemez

Zene

Claudio Abbado–Isabelle Faust: Violin Concertos

Sok szó esett már Abbado kései korszakáról, hogy elszakadva a világhírű zenekaroktól, legkivált a 2004-ben, Bolognában alapított Orchestra Mozart élén lép fel. A Mozart-hegedűversenyek felvétele után most egy újabb mesés hegedűs produkció: Alban Berg 1935-ben írt Hegedűversenye mellé Beethoven klasszikus darabja, a D-dúr hegedűverseny (op. 61) társul, ami már önmagában is meghökkentő.

Film

Film

Film

Csempészek

Dehogyis Mark Wahlberg itt a főszereplő, dehogyis a rettentő sok pénz, ami majd a mestercsempész markát üti, ha az utolsó és csakis a szigorúan kényszerítő körülmények miatt, sőt kifejezetten védtelen nő és ártatlan gyermekek megmentése céljából kivitelezett akciója szerencsés véget ér.

tévésmaci

Film

Madarak a pavilon tetején

Amikor Sztupa és Troché a közeli világvárosban nyitott új irodájukban fogadták az első kuncsaftot, nos, az tényleg teljesen úgy nézett ki, mint egy béka. Azt mondhatnánk rá, hogy békaember, ha az nem búvárt jelentene.

Dokumentumfilm

Film

Légy a falon

Xantus János: Kiki a csoportban

Egy dokumentumfilm a kívülállóknak láthatatlan és érthetetlen pszichodráma-technikáról. Egy film Kiki drámájáról. 55 perc Mérei Zsuzsa és Vikár András csoportjában.

Interjú

Film

"A nő másutt jár"

Jessica Lange színésznő

Bob Fosse múzsájáért, Mihail Barisnyikov és Sam Shepard élettársáért nézők milliói lelkesedtek, s ő elcsavarta még King Kong fejét is. A postás mindig kétszer csenget, az Aranyoskám, A rettegés foka, a Mindhalálig zene, vagy épp a Frances sztárja a Taorminai Filmfesztiválon beszélt életútjáról.

Trafik

Videojáték

Trafik

Sine Mora

Ahogy Bástya elvtársat se akarták meggyilkolni, úgy a japán shoot'em up iskolát se merte követni nyugati ember, vagy ha megpróbálta, általában csúnyán belebukott.

Képzőművészet

rés a présen

Képzőművészet

Extrém városhasználat

Soltész Noémi építész

rés a présen: Negyedik éve rendezitek meg a Kortárs Építészeti Filmnapokat. Kezdettől fogva benne vagy a szervezésben? Soltész Noémi: 2008-ban volt az első Építészeti Filmnapok, ekkor még főleg a büfépult mögött álltam, székeket pakoltam, és minden filmet megnéztem. Szervezőként a második fesztivál után kapcsolódtam be.

Kiállítás

Képzőművészet

Szemérmes performansz

Andreas Fogarasi: Vasarely Go Home!

Andreas Fogarasi korábban Madridban bemutatott új művével olyan témához nyúlt, amely valóban a hatvanas évek magyarországi kulturális szférájának egyik jellegzetesen metaforikus momentuma lehet. Ebben a momentumban találkozott össze a szívesen trükköző Kádár-kori kultúrpolitika spekulatív hivatalossága, a zászlóként körbehordozott, legitimációra használt modernista művész, a perifériára szorított, ám politikailag hozzá közel álló neoavantgárd Másik, valamint a teljes underground közeg, amely jelenlétével végigasszisztálta az egész komédiát.

Könyv

Pályi András

Könyv

Ténybeszéd

A lengyel riportiskola

Mitől oly fontos, kérdeném, hogy valamely epizód valóban megesett-e, vagy csupán a történetbe amúgy karakteresen belesimuló kitalálás egy irodalmi riportban? Különösen, ha olyan remekbe szabott irodalmi-történelmi-antropológiai riportázsról van szó, mint Ryszard Kapuscinski könyvei, mondjuk, a Hailé Szelasszié etióp birodalmának végnapjait megidéző Császár vagy A sahinsah, amely Reza Pahlavi elűzéséről és az ajatollahok forradalmáról tudósít.

Interjú

Könyv

Sziveri és más szívügyek

Reményi József Tamás szerkesztő, kritikus

Az egykori, legendás Mozgó Világ főszerkesztő-helyettese, több éve a Palatinus Kiadó irodalmi vezetője, és idén januártól a sok felháborodást szült, átalakult NKA kuratóriumi tagja. A Sziveri-hagyatékról és a mindent átitató politikáról beszélgettünk.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Da Wally

Vannak olyan fővárosi helyszínek, ahol az ember gyomra inkább rándul, mint korog. A Kelenföldi pályaudvar környéke annak ellenére ezek közül való, hogy halmozott tömegközlekedési státusza miatt a táplálkozásban érdekelt szolgáltatóipar (mely nem azonos a vendéglátással) erősen rányomja bélyegét.

chili&vanília

Gasztro

Szilvás csirke

A mai Irán, azaz az egykori Perzsa Birodalom a világ egyik legsokszínűbb és legkifinomultabb konyháját tudhatja magáénak. Nem véletlen, hiszen a történelem során számos kulináris behatás épült be gasztronómiájába:

Sport

Interjú

Sport

Palack nélkül

Klein Dávid hegymászó

A Docler Everest expedícióval indul március 28-án Budapestről, s oxigénpalack használata nélkül szeretné elérni a Mount Everest csúcsát. A hegy északi oldalán, a tibeti normálúttal próbálkozik, május 15-25. között tervezi a csúcstámadást.