tévésmaci

Csuka és róka

  • tévésmaci
  • 2022. szeptember 7.

Film

Amikor Sztupa és Troché megnyitották Budapest (s ilyenformán Magyarország) első karaokebárját, a siker leírhatatlan volt.

Nyilván önök is emlékeznek a Kossuth Lajos utcai Monoklira, odajárt minden cowboynadrágos, orkánkabátos huligán! Akkoriban az volt szokásban, hogy a Fővárosi Tanács csak olyan üzletneveket hagyott jóvá, melyek szorosan kötődtek az utca névadójához. Mivel azt egy kisiskolás is tudta, hogy Kossuth apánk Monokon született, így a Monokli több mint kézenfekvő választás volt, és simán át is ment. Jellemző, hogy a legfőbb konkurencia az utcában a Leborult Szivarvég volt, egy klub, ahová dohányozni jártak a kedves kuncsaftok. Ne kérdezzék, hogy ez a név hogyan kötődött Kossuthhoz, mert akkor elárulják, hogy ellógták a nagy államférfiú híres parlamenti beszédét, melyben leborult ő a nemzet nagysága előtt, s a karzat márcziusi ifjúsága – köztük Sztupa és Troché – egyként üvölté vele e fennkölt szavakat. Mondjuk, a harmadik bejzlit Ceglédi Kannának hívták, nem túl eredeti név, ott is mondott beszédet a Kossuth, de ők nem a nevükkel akartak hódítani, hanem azzal, hogy kannás bort mértek – fransziát, Cannes-ból hozatták. Sztupa és Troché karaokebárjának elképesztő sikere sokak szerint az úgynevezett tematikus napoknak volt köszönhető. A világszerte elterjedt énekléses cucc csak a hétvégi estéken ment, s a vasárnap már döglődött is kicsit, akkor csak az Úttörő Áruházig állt a bebocsátást remélők sora, mert másnap dolgozni kellett menni, bezzeg pénteken simán a Felszabig. De hogy a közveszélyes munkakerülőket is meg tudják szólítani, hétfőn például versnapot tartottak, amikor nem tánczeneszámok, hanem Latinovits Zoltán Ady-felvételei, meg a Vers mindenkinek című televíziós sorozat mentek, s hát az tényleg nem volt piskóta, ha egy matarészeg értelmiségi megpróbálta utánozni Velenczei Istvánt, ahogy Váczi Mihályt szavalt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.