Film

Reggeli etetés

Ben Hur

  • - kg -
  • 2016. szeptember 25.

Film

Charlton Heston (az eredeti Ben Hur és Mózes után a legjobb Mózes) szelleme mostanában bizonyára Trump kocsiverseny-győzelméért szorít, és nincs ideje olyan apró-cseprő földi dolgokra, mint az, hogy milyen kocsiversenyek kerülnek a mozikba.

Addig jó, amíg Mr. Heston szelleme mással van elfoglalva, mert könnyen méregbe gurulhatna az új Ben Hur láttán, és akkor jaj nekünk; Mr. Heston haragja már földi tartózkodása idején is látványos volt, elég csak a Tízparancsolatban Mózesként megfigyelni. Minket semmilyen harag nem táplál, mert még ha az új Ben Hur lenne az év filmje is, az sem homályosíthatná el azokat az izgalmakat, melyeket a ’80-as években éltünk át, midőn tízszer kellett szünetet tartani filmszakadás miatt a Duna moziban. Végül maga a mozi vezetője kért bocsánatot, de csak elvergődtünk a kocsiversenyig. A vezetői bocsánatkérés most sem lenne indokolatlan, igaz, a technikával semmi gond, az új Ben Hur viszont úgy fest, mint egy ókori GAP-reklám Jézussal mint barkácsoló háttérszereplővel. A kötelező kocsiverseny és a gályarabok tengeri katasztrófája kellőképpen látványos, a két akció közt azonban mintha a Monty Python-tagok játszadoznának a Coen testvérekkel. Utóbbiak nemrég el is készítették a maguk római birodalmas Hollywood-paródiáját: ez volt az Ave, Cézár, melynek végén a rendezőasszisztens azt tudakolja egy keresztre feszített mellékszereplőtől, hogy mi a státusza: ha jegyzett színész, jár a meleg reggeli, ha statiszta, akkor nem. Az új Ben Hurban sokaknak járt a meleg reggeli, de szinte senki sem szolgált rá a rántottára.

A Fórum Hungary filmje

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.