tévésmaci

Rókavár a faluvégen

  • tévésmaci
  • 2012. október 27.

Film

Amikor Sztupa és Troché megvetették lábukat a vendéglátóiparban, mindenre nagyon odafigyeltek, a terítéstől a leszedésig nem kerülte el semmi a figyelmüket.

Még Sztupa is olykor, de Troché rendszeresen beállt segíteni a személyzetnek; volt ebben valami szolidaritásféle is a beosztottak felé, de főként - s maguk a dolgozók is inkább így vették - iránymutatás, hogy tudniillik a főnök majd megmutatja, hogyan kell ezt csinálni. Záráskor például hosszú ideig Troché bontotta le a teraszt, vagyis hát az asztalokat, csak akkor engedte át ezt a feladatot az alkalmazottaknak, amikor már bejáratottan ment az üzlet. A pincérek ezalatt kicsit tehetetlennek, kicsit feleslegesnek érezték magukat, de nem mertek az öltöző felé szivárogni, inkább még egyszer ellenőriztek mindent a belső termekben; lázas munka látszatát keltve alibiztek. Troché pedig kivonult egy Carefour feliratú nejlonzacskóval az asztalokhoz. Először behúzta a napernyőket, összefogta-kötötte őket, mint rendes emberek az esernyőt, és kiemelvén talapzatukból a külső raktárba cígölte valamennyit, majd a székek következtek, pontosabban a hát- és a fenékrész találkozásánál összecsukló párnák. Lehúzogatta, összeborította, majd egymásra stószolta őket, mentek azok is a külső raktárba. Az asztaloknál az abroszokat a szél és a rossz gyerekek ellen leszorító kis fémklipszekkel kezdte a munkát - ezek kerültek a zacsiba. Egy asztalon két abrosz volt, az alsó tengerészkék, a fölső fehér - ez a két szín dominált egyébként az egész Béke étteremben. Hogy mást ne említsünk, a bejárat előtt lengedező zászlóerdő is (közepén a békeharc lobogójával) csupa kék-fehér vásznakból állt. A fehér abroszokat összehajtva a székek háttámláján helyezte el, a kékeket - ugyancsak sarkosan és elvágólag - az asztalokon. Amikor kész lett, már csak össze kellett szedni az egyforma színűeket, és behordani - ne is kérdezzék, hová, inkább menjenek tévézni!

Pénteken (28-án) ugyanis állati jó lesz a műsor! Már délben az HBO-n meg kell nézni a Sztárom a páromat, mert abban vannak a kutyák és a lovak. Rögtön utána ugyanitt a Maci Laci következik, amiben az is jó, hogy nem kell megneveznem a fellépő állatokat. De a majom kétségkívül este ugrik a vízbe, amikor (18.15) a Universal Channel rákezd az Ace Ventura 2. - Hív a természet vetítésére, s akinek tetszett, nem tétovázhat a végén, mert az MGM-en 20.20-kor újraindul az egész móka: Ace Ventura 2. - Hív a természet. Ha ezt nem az újság írná, el sem hinném.

Szombaton este kilenckor a ViaSat3 a magyar címfordítások egyik gyöngyszemével, az Aki legyőzte Al Caponét c., kilencvenes évekbeli művel próbál a kedvünkre tenni, de tegye fel a kezét, aki még nem látta. Volt a Cinemaxon ebédre A ház (cseh is, meg szlovák is tavalyról), uzsonnára meg az És most valami egészen más a Monty Pythontól.

Vasárnap jöttem csak rá, hogy a hetet csupa ilyen déli tévézésekkel kell zárjuk, de nem én tettem a Cat Ballou legendáját 14.05-re az MGM-en, s az Akli Miklóst se 14.50-re az egyesen. Az utóbbi bár elég pasztellkás, de legalább Mikszáth, ha nyilvánvalóan nem is a főművek közül.

Hétfőre eljő az állatok hetének sötét lova, a Winter's Bone - A hallgatás törvénye este háromnegyed tízre a Cinemaxra. A sztenderdek barátai előtte ugyanitt aNégyszáz csapást is megnézték.

Kedden este fél tíz után Az oberwaldi titok kezdődik a Dunán, ami ugyancsak nem tartozik a neves alkotó csúcsdarabjai közé, de legalább nem adja minden másnap a tévé. Lehet, hogy én ekkor Féktelenült nézek a Filmplűn? Nem valószínű. Tizenegytől mindenesetre West Side Story a Film Mánián.

Szerdán egy norvég vígjáték dettó ebédre a Cinemaxon, a Lyukaskezű. De min is lehet kacagni ott fenn a messzi északon - kérdezem én, joggal és rezignáltan. Így térjünk mi vissza az állatokhoz! A Viasat3-on 21.20-kor induló Ragadozókban például két oroszlán szerepel, Val Kilmer és Michael Douglas (illetve a Ghost és a Darkness). Nos, ez egész jó kis film, de az is meszet evett, aki ezekért a vackokért fenntartja az előfizetését.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.