Tartalom

(2012-09-27)

Publicisztika

Horvát Marcella

Publicisztika

Maradjak még!

A választási eljárási törvényjavaslatról

Az új választási törvény összes bűnét összeszedtük.

Polónyi István

Publicisztika

Láncra vertek

A hallgatói szerződésről

A magyar kormány felépítette a 21. század berlini falát.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

A bajkeverő semlegesítése

Miért fogadja Angela Merkel Orbán Viktort?

A politikai eseményeket utólag magyarázni könnyebb, mint jósolni őket - most mégis az utóbbit kísérlem meg. Azért, hogy előre szólhassak: senkit ne érjen csalódás. Aki a magyarországi demokrácia megvédését várja el Angela Merkel és Orbán Viktor október elejére tervezett találkozójától, súlyosan csalódni fog.

Egotrip
Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levél

Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

Megítélésem szerint kissé elhamarkodottan teszi fel Kálmán C. György az erősen szónoki kérdést olvasói levelében: "Mi volt Illyés, ha nem társutas?"

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A bukás ára

A magyar Országgyűlés júliusban elfogadta a 2013-as költségvetés fő számait, és ennek már akkor sem volt semmi értelme. Azokat a számokat senki egy pillanatra sem gondolta komolyan, olyan tételek szerepeltek benne (a bevételi oldalon), amelyek nem fognak bejönni, és olyanok nem szerepeltek (a kiadásin), amelyeknek viszont ott kellett volna lenniük.

Belpol

Piacszabályozási kísérletek az élelmiszerpiacon

Belpol

Szocializmus, te szülj itt rendet!

Precedensértékű lehet az a döntés, amely szerint a magyar versenyhatóság antitrösztirodája nem vizsgálódik a Vidékfejlesztési Minisztérium ellen a dinnyekartell ügyében - mondván, hogy az állami segédletű közvetlen árszabályozás nem jogellenes, mert a tárca nem üzleti szereplő. Pedig a gyakorlatban az. Vagy az lesz.

Változatlan viszonyok: Tarlós és a Fidesz

Belpol

Fuccs a puccsnak

A Narancs információi szerint odáig fajult Tarlós István és a Fidesz-frakció közötti ellenségeskedés, hogy a képviselő-csoport a közelmúltban megszabadult volna főpolgármesterétől. Úgy tudjuk, az egyik fővárosi fideszes vezető ellenzéki támogatást kért, hogy Tarlós jogköreit elvonják, ám e segítséget nem kapta meg.

Belpol

Kivárni is nagyon veszélyes

Lakner Zoltán politikai elemző az ellenzéki stratégiákról

Az utóbbi hetekben felpörgött a "demokratikus ellenzék" összefogásáról szóló vita. Lakner Zoltán politológust kérdeztük arról, kik lehetnek az Orbán-ellenes koalíció résztvevői, és legyűrhetik-e az útjukban tornyosuló számos akadályt.

Helyreigazítás

Helyreigazítás

Helyreigazítás

A 2012. szeptember 6-i lapszámunkban megjelent "Lebecsülés a hegyen" című írásban valótlanul állítottuk, hogy a Semmelweis Egyetem (SE) XII. kerületi ingatlankomplexumának értékesítése során az eladó a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt, és hogy az ő megbízásából járt el a voltaképpeni vagyonkezelő, a felhívást kiíró SE. A valóság ezzel szemben az, hogy az MNV Zrt. sem eladói, sem megbízói, sem pedig jóváhagyói szerepet nem töltött be a tranzakció során.

Olvasói levél

Helyreigazítás

Hulló csillag

Magyar Narancs, 2012. szeptember 13.

Szerzőjük a cikkhez kapcsolódóannéhány kérdést is feltett aConcorde-nak. Habár a tőlem közölt idézet pontos, a nevemsajnos nem. Ennél fontosabb azonban az, hogy a cikkben valótlan az az állítás, miszerint: "Érdekesség, hogy a Concorde 2012. júniusi elemzésében kétezer forinton ajánlott ESA-papírokat vásárolni."

Könyv

Könyv

Portré villanyfényben

Turbucz Dávid: Horthy Miklós

Nemcsak a nevével fémjelzett korszak, de maga Horthy személye és pályafutása is bír olyan érdekességgel, s nem is csak történettudományi szempontból, hogy megérjen egy külön elemzést.

Interjú

Könyv

"Túllépünk az emberi test korlátain"

Markovics Botond író

Nemrég jelent meg a Brandon Hackett szerzői néven ismert író legfrissebb regénye, ennek kapcsán beszélgettünk álnevekről, transzhumanizmusról és a magyar science fiction lehetőségeiről.

Lista

Könyv

Az irodalom respublikája

Minimum tizenegyes! - magyar irodalom

A szavazóknak minden alkalommal 4, a közelmúltban magyarul megjelent szépirodalmi vagy azzal határos műfajú kötetet kell megnevezniük és sorrendbe állítaniuk; az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik pedig 3 pontot kap. A listás könyvek megvásárolhatók az Írók boltjában

Könyv

Könyv

Szerzőt borítójáról

Robert A. Heinlein világai

Az amerikai science fiction egyik vezéralakjának tartott Heinlein (1907. július 7. - 1988. május 8.) hazai megítélését mi sem bizonyítja látványosabban a magyar kiadások külalakjánál.

Pintér Károly

Könyv

Álmok a gettóból

A science fiction rövid műfajtörténete

Első látásra-hallásra mindenki tudni véli, mi az a science fiction (SF, sci-fi, szájfáj, szkifi, tudományos-fantasztikus irodalom, esetleg fanti - ez utóbbi az Akadémia nyelvi bizottsága által jóváhagyott hivatalos magyarítás az 1970-es évek végéről).

Film

tévésmaci

Film

Rókavár a faluvégen

Amikor Sztupa és Troché megvetették lábukat a vendéglátóiparban, mindenre nagyon odafigyeltek, a terítéstől a leszedésig nem kerülte el semmi a figyelmüket.

Film

Film

Nevelési kézikönyv

Philippe Falardeau: Lazhar tanár úr

Látszólag ugyanolyan, semmiből jött és az ismeretlenbe tartó tanár Bachir Lazhar is, mint megannyi filmes pedagógustársa - Kanada idei Oscar-jelöltjét azonban nem hollywoodi fából faragták.

Interjú

Film

"Sok jó sikítás"

Peter Strickland filmrendező

Családi örökségéből forgatta magyar nyelvű első filmjét, a komoly kritikai sikerű Varga Katalin balladáját. Második munkájára már egymillió fontot kapott. A horrorfilm konvencióit kiforgató Berberian Sound Studio 39 éves brit rendezőjével a torontói filmfesztiválon beszélgettünk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A szabadság rabsága

Szíj Kamilla: Szüntelen vonal; Várnai Gyula: Vélemény barát termék

Amikor az 1991-ben alapított Paksi Képtár 2007-ben a volt Konzervgyár egyik "felújított", a nemzetközi múzeumépítészeti elvárásoknak is kitűnően megfelelő, de indusztriális jellegét mégis megőrző épületébe költözött, az építészek (Kiss Gyula és Járomi Irén) elsődleges célja az volt, hogy "a látogató minden térben, minden térszegletben egyenrangú, de eltérő élményeket kapjon".

Színház

Musical

Színház

Pikk-pakk

Mary Poppins

Disney és Cameron Mackintosh - ezt a sajátságos, ám egészében helytálló szerzőmegjelölést találjuk az esernyőjével repkedő csodás nevelőnő musicalmeséjének plakátján és egyéb reklámanyagain.

Színház

Színház

Júlia füzetek

Jelenetek egy házasságból; Vesztett éden

Nem merném most újra megnézni Bergman Jelenetek egy házasságból című filmjét. Láttam a belőle készült színdarabot a közelmúltban többször is. És hát tolul föl bennem a sejtelem, hogy tudnék én mit mesélni ennek a Bergmannak, ha úgy hozná a sors...

Zene

Lemez

Zene

Kikötői búbánat

Calexico: Algiers

Bornírt belátásnak tűnhet, de a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a spanyol gitár vagy a mariachi trombita rendszerint idétlenül mutat a gringók kezében.

Lemez

Zene

Kiszámított bugyogások

Animal Collective: Centipede Hz

A nullás évek második felére a furafolktól a progresszív rockon át a technóig (és vissza) jutó Animal Collective lett mindenki kedvenc avant-pop zenekara, ami már csak azért is szép bravúr, mert ez a cím korábban tulajdonképpen nem is nagyon létezett.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A vers az, ami

Rádiós líra

A Kányáditól származó bonmot szerint egy falusi kisiskolás arra a kérdésre, hogy mi a vers, úgy válaszolt, hogy a vers az, amit mondani kell. Az erdélyi költő erre megvilágosodott: "Mintha Homérosz riadt volna föl bóbiskolásából, s nyitotta volna rám fénnyel teli világtalan szemét. [...]

Lokál

Interjú

Lokál

Tigris, a falu védelmezője

Gulyás Erzsébet építész

Az iparművészeti egyetem (MOME) építész szakán szerzett diplomát. Alapító tagja a Reflekt Stúdiónak, mely építészeti beavatkozásokkal próbálja enyhíteni a hátrányos helyzetű kistérségek szegénységből fakadó izolációját. 28 éves, szociológiát tanul a CEU-n.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Cantine

Nem is volt olyan rég, hogy lelkesen számoltunk be az egykori Andrássy úti kocsma minőségi ugrásáról.

Tudomány

Hogyan lesz vége a világnak?

Tudomány

Üres óráinkra

Világunk egyik vákuumállapotból a másikba vált, s mi eltűnünk, mintha lehúztak volna egy kozmikus vécén. Vagy zombirészecskékkel találkozunk, s így megyünk pocsékba. Két lehetőség a világvégére - a sokból.