tévéSmaci

Hirtelen lónövekmény

  • tévésmaci
  • 2015. január 20.

Film

Amikor Sztupa és Troché ellopták a hajnalt, éppen hajnalodott. Ezzel együtt nem volt olyan könnyű, s olyan romantikus sem, mint amilyennek elsőre elképzelnénk: ah, mondja Blanche DuBois, és keze fejével finoman végigsimít homlokán, míg annyit mond: ah, ellopták a hajnalt…

Nem, nem így ment. Sztupa már idejekorán figyelmeztette Trochét, hogy nehéz lesz, kartotékozni kell, íveket felfektetni, és szükség lesz felsőbb kapcsolatokra is. Troché persze nem hallgatott rá, csak nevetett. Kisvártatva fogott egy kurva nagy zsákot, s elkezdte összeszedni, amit a legszükségesebbnek látott, a vizelést a hátsóudvarból, a kakasszót, a kutyaugatást, hajnalpírt s a hajnalport, harmatot mindjárt hármat és így tovább. Belefért a zsákjába a munkába siető lánc­dohányos buszvezető összes köhögése. Az első villamos és a tej, amit a boltok előtt hagytak a sietős szállítók, hogy minden arra járó korhely jómadár megdézsmálhassa. Nem feledkezett meg a pékségek illatáról sem, s bepakolta a városon egy megszállott lépteivel átvágó híres írót is. Már alig bírta

a zsákot, de csak azon törte a fejét, hogy nem hagyott-e ki valamit. De nem, nem és nem, megvolt minden, még a lefüggönyözött fekete autó is, meg a hólepte bitó. Az újságos fiú egyenesen a zsákjába dobta a Reggeli Harsonát, s a fékezhetetlen Troché nem hagyta szökni a kukásokat sem, mindjárt kettőt is befogott: te vagy a Keller, te meg a Knappich, gyertek az iszákomba. Sss’ kesszen’ van! Szevasz, hülye hajnal, el vagy te lopva! Nagyot néz majd Sztupa! Ám ahogy Troché haladt a meeting point felé, a háta mögül valami ismerős zaj ütötte meg a fülét. Mi ez? Már annyiszor hallottam, csak nem ugrik be hirtelen. Megvan, valami hasad a távolban! Basszus, a hajnal. Amit én elloptam. Így nem kerülhetek Sztupa szeme elé, egészen biztosan kiröhög. Ekkor rá­adásul Troché pakkjából kiugrott a kakas is, mire a zsákos embert elöntötte a pulykaméreg. Azt a hét meg a nyolcát, akkor eredjetek mind, és megoldotta a batyu száját. Másnap reggel Sztupa négy kartotékot nyomott Troché kezébe: tavasz, nyár, ősz, tél. Fektess fel mindent, így már nem menekülhet. Troché még sóhajtott egyet, de már csak a tisztesség kedvéért, de hát én lefektetni szeretnék mindenkit, pláne a hajnalt, nem felfektetni, ám a lelke legfenekén már érezte, hogy Sztupa módszere lehet csak a célravezető. Mi mindenesetre tévézzünk haj­nalig!

Pénteken (19-én) éjfél előtt a ViaSat3 ad egy osztrák–német thrillert, az a címe, hogy Halál a mélyből. A sztori tök olyan, mintha amerikai lenne – jön a döglet az Északi-tengerből bele a csapba.
S ha már észak, az HBO-n kilenckor volt a Nobel végakarata című svéd krimi, amiről tudjuk, hogy fikció, de nálunk már most elolvashatja a színtiszta igazságot az ügyben, pár oldallal beljebb. Láttam ennek a filmnek a japán remake-jét, az volt japánul a címe, hogy Nobel végakarate.

Szombaton déltájt lesz a Dunán Az angyal és a rossz ember, amiről az angyal miatt azt hinné az ember, hogy Roger Moore van benne, de nincs benne, két okból. 1. Azért, mert John Wayne van benne.
2. Azért, mert Roger Moore este jön ide a Polipkába, aminek csak magyarul ennyire hülye a címe, először például azt hittem, hogy egy nagy orrban játszódik, és Boleslav Polipka a főszereplője. De mennyivel tágasabb értelmezési horizontokat nyit az, hogy Octopussy! Önök is Nyócpuncinak fordítanák? Úgy értem, ha magyar címadók lennének.

Vasárnap is Duna meg HBO: előbbi a Gázlángot, utóbbi a Majd újra lesz nyarat tolja, ami a nagy angol vidékre kicsapott amerikai fruska szerelmét regéli el konkrétan a III. világháborúban.

Hétfőn ebédidőben bemelegítünk. A Film Café levetíti a Copperfield Davidot egyben, de ez csak két rész.

Kedden a Film Mánia a Twist Olivért adja egyben. Hohó, az hat rész! Ellenben Timothy Spall játssza Fagint, Tom Hardy meg Bill Sikesot. Mintha Dickens direkt a tévének írta volna ezt is, meg a többit is. És ennyi, itt a kari, mindenki nézi végtelenítve az Igazából szerelmet, 21 h-tól indul a ViaSat3-on. Tévézni elfecsérelt idő.

Figyelmébe ajánljuk