Áttörés a téli citromfronton: első alkalommal az idén fordult elő, hogy szupermarketben és piaci zöldségesnél is külön jelölést kapott a Meyer-citrom! Tudják, ez az a narancsnak tűnő, érdekes citrom, amelyik teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól, és amelyiknek ilyenkor van szezonja. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik. A legárulkodóbb azonban az illata: karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. A Meyer-citromot a nemzetközi gasztronómia igen nagyra becsüli, várja a szezonját, és isteníti. A kifacsart levét kis adagokban, mélyhűtő tasakban nagyszerűen le lehet fagyasztani ínségesebb időkre. Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább a különleges zamata. Az alábbi süteményhez azonban inkább kezeletlen biocitromot ajánlok, mivel a héját is használjuk, de a masszába kerülő citromlevet Meyer-citrom levével váltom ki.
Karamellizált citromos tortácska
Hozzávalók (12 darab)
10+10 dkg cukor
4 (2+2) kisebb méretű biocitrom
2 egész tojás
15 dkg vaj olvasztva
1 teáskanál só
15 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alul/felül sütési üzemmód). Előkészítünk egy 12 mélyedéses muffintepsit: ujjunkkal cseppnyi olajjal kenjük ki, így könnyebben beletapad a sütőpapír. 12, a mélyedésnél nagyobb sütőpapírt vágunk ki, vízzel kissé benedvesítjük, összegyűrjük (így könnyebb beleilleszteni is a kerek formába, és szebben le lehet majd húzni a süteményről). Kibéleljük vele a mélyedéseket. Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyánszínűre karamellizáljuk az egyik 10 dkg cukrot. Elosztjuk a papírral kibélelt mélyedések aljába. Nem baj, ha nem tölti ki, és nem baj, ha nem egyenletes, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. Két citromot héjasul felkarikázunk, és mindegyik formába egy szeletet helyezünk a karamellára. Kisebb szeletből tehetünk kettőt is, átfedhetik egymást, ez is elrendeződik majd a sülés végére. A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a két egész tojást a 10 dkg cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a sót, a lisztet és a sütőport. A masszát a formákba, a citromra öntjük, nem kell teljesen megtölteni, mivel a sütés során még nőni fog. 25-30 percig sütjük. Ha nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca vagy hústű. Legalább 20 percig hagyjuk állni, langyosra hűtjük, és hagyjuk, hogy összeálljon a karamellás-citromos réteg. A süteményeket kivesszük a papírral együtt, megfordítjuk, és óvatosan lehúzzuk róluk a papírt. A citromos felével felfelé kínáljuk. Kikeverhetünk mellé mascarponét kevés őrölt kardamommal vagy vaníliával.
Mautner Zsófi rovata. Blogját lásd: www.chiliesvanilia.hu