Tartalom

MaNcs 31. évf. 05. sz. (2019-01-31)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Bármit feltörhet

Az anekdota szerint az ötvenes évek legendás magyar filmrendezője úgy lett filmrendező, hogy előtte egy forgatáson – még slapajként – jelezte a stábnak, hogy egyáltalán nem passzol a világítás ahhoz a napszakhoz, ami a forgatókönyvben van. Nem beszélt hülyeséget, ki is dobták a rendezőt, hősünk hamarosan a helyébe léphetett.

A szerk.

A szerk.

Szelektív hulladékgyűjtés

Újra aktív Kónya Imre! Nyilván tömegek vártak már régóta erre a pillanatra, hiszen Kónya politikai pályája – jobbára Orbán Viktor szövetségi politikájának köszönhetően – sajnálatos gyorsasággal bukott alá, de semmi vész, most is Orbán vette elő a naftalinból (nagy lehetett a szükség).

A szerk.

A szerk.

Nekik a Balaton

„Elejtett mondatokból úgy tűnik, közeledik a balatoni hajózás államosítása. A helyi polgármesterek csalódottak, van egy tippjük, mi készül itt” – a sokat látott helyi településvezetők (köztük nem egy fideszes is) 2017 végén osztották meg aggályaikat a magyar­narancs.hu-val. Igazuk lett: egy múlt heti kormányrendelet értelmében az állam visszavette a résztulajdonos önkormányzatoktól azt az összességében egyharmadnyi tulajdonrészt, amelyhez azok 2008-ban jutottak a Balatoni Hajózási Zrt.-ben (Bahart).

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Politikusfizetések

A napokban a közfigyelem fókuszába került 850 forintos miniszterelnökségi Gundel-ebédmenük (csülkös bableves + káposztás cvekedli a kádári nosztalgiázóknak, Cézár-saláta és rántott pulykamell a moderneknek) kérdése megint ráirányította a figyelmet a politikusok anyagi juttatásaira. Mennyi pénz (plusz utazási és lakhatási támogatás, jóárasított menzakaja stb.) az elég? Adjon-e fizetést a közösség a politikusainak, és ha igen, mennyit?

Külpol

Interjú

Külpol

„Groteszk képet alakítottak ki”

Feischmidt Margit társadalomkutató, egyetemi docens az identitáspolitizálásról

Trump, Orbán, Brexit – a nyugati demokráciákban a politikát a gazdasági mutatók és az ideológiai megfontolások helyett egyre inkább az identitáskérdések alakítják. Hogyan jutottunk ide, és merre tovább?

Belpol

A Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriájának bezárása

Belpol

Szétszélednek

A Merényi pszichiátriai osztálya nem tudott megbirkózni azzal a többletteherrel, amely a Lipótmező fölszámolása után hárult rá. Ahogyan akkor, úgy most is a betegek járnak a legrosszabbul.

Elő-előválasztási végjáték

Belpol

Verseny a forgóajtóban

Eddig alaptalanok voltak az előválasztással kapcsolatos előzetes aggodalmak, viszont a kitűzött célhoz sem sikerült közelebb kerülni. Az LMP, a Momentum és a Jobbik is saját főpolgármester-jelöltről gondolkodik.

Ellenzéki pártokat vegzál az Állami Számvevőszék

Belpol

Elzárták a csapot

Abszurd eljárás végén vágta el állami támogatásától a Momentumot és a Párbeszédet az Állami Számvevőszék. Ha a pártok végül meg is kapják a pénzt, könnyen lehet, hogy csak az európai parlamenti és önkormányzati választások után.

Interjú

Belpol

"Elnyomásról nincs szó"

Prőhle Gergely a menesztéséről, III/III-asokról és a kultúrharcról

Hajtóvadászat indult ellene a kormánysajtóban, ami után menesztették a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. Mégsem maradt munka nélkül, ma már a kormányhoz tartozó Habsburg Ottó Alapítvány ügyvezetője. Az elmúlt év történéseiről, tanulságairól kérdeztük.

Színház

Színház

Színház

Megeszi a gyerekek lelkét

Alekszandr Szuhovo-Kobilin: Az ügy – avagy Normális Eljárás; Neil Gaiman: Coraline

Mi az izgalmasabb, ha Ascher Tamás egy kevésbé ismert orosz klasszikusba vágja a fejszéjét a Katonában, vagy ha szexi kultregényt, fordulatos gyerekthrillert rendez a Budapest Bábszínházban? Könnyű eldönteni, hiszen a két előadást alig egy hónap különbséggel mutatták be.

Interjú

Színház

„Minden rendszerben büdös”

Harsányi Attila színész

Az a jó, ha belehalok – vallja a színházról Harsányi Attila, aki Radnóti-estjét mázsás zsákkal a hátán szavalná el. A Cyrano premierjére készülő miskolci színésszel hétköznapi fasizmusairól és a Harcosok klubjából levezetett színházeszményéről is beszélgettünk.

Interaktív
Zene

Interjú

Zene

„Mindenki Faszi volt”

Szántó Faszi Gábor gitáros, énekes

Tavaly ünnepelte 50. születésnapját, zenekara, az Üllői Úti Fuck pedig 30 éves lett. Az évfordulódömping betetőzéseként – kizárólag vinilen – megjelent a Faszi 50 – Első ötven év című album, bár ezen nem csak az Üllői Úti Fuck számai hallhatók.

Koncert

Zene

Händel Highlights

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia Zenekar

Az első részben olasz opera-, a másodikban angol oratóriumrészleteket hallhattunk Baráth Emőke és az Óbudai Danubia Zenekar Händel-estjein, január 25-én és 26-án. Az első koncertet élőben közel telt ház hallgatta végig, az online közvetítésre pedig több mint 1700-an kapcsolódtak rá.

Könyv

Könyv

Könyv

A lehetőségek könyve

Ami látható, és ami láthatatlan – Erzsébetváros zsidó öröksége

A rendszerváltás utáni Budapest történetének egyik legnagyobb felfedezése és legnagyobb botránya is a Belső-Erzsébetvároshoz fűződik.

Könyv

Könyv

Szavak szintjén

Bán Zsófia: Lehet lélegezni!

Hálás vagyok Bán Zsófia legújabb novelláskötetének, mert segített helyre tenni magamban egy régi dilemmát. Mindeddig képtelen voltam eldönteni, vajon hol kezdődik az emberi nyomorúság együttérző ábrázolása, és hol annak kizsákmányolása a művészet által.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A törpe és az óriás

Lépték

A közel harminc művész munkáit bemutató kiállítás kurátorainak (Gadó Flóra és Szegedy-Maszák Zsuzsanna) koncepciója látszólag egyszerű. Olyan alkotásokat mutatnak be, melyekben kiemelt szerepe van a méretnek. A kiállított munkák léptéke „az egészen minimalista vagy szinte anyagtalan munkáktól kezdve, a nézőt a megszokott pozíciójából kibillentő, olykor ironikus megoldásokon át a monumentális megformálásokig” terjed.

Gasztro
Lélek

Interjú

Lélek

„A melléképületekben kötnek ki csicskaként”

De Coll Ágnes emberkereskedelem-szakértő

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem-ellenes programjának vezetője csapatával tíz év alatt csaknem ezer embert szabadított ki az emberkereskedők fogságából, a megmentettek a program segítségével új életet tudtak kezdeni.

Tudomány
Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Új középkorban élünk”

Matteo Garrone filmrendező

A Gomorra óta nem készített hasonló igényű szociodrámát az olasz neorealizmus hagyományát feléleszteni igyekvő alkotó, mint a pesti mozikban most futó a Dogman – Kutyák királya. A kietlen tengerparton kutyakozmetikát működtető kisembernek a helyi gengszterrel kötött barátsága brutális leszámolással végződik. Telefonon értük utol Rómában a rendezőt.

Nekrológ

Mikrofilm

Az utolsó rém

Dušan Makavejev (1932–2019)

A hidegháború éveiben mindkét irányba szúrt, munkáit mindkét rendszer cenzúrája megbélyegezte – úgy járt, mint eszmei példaképe, az osztrák-amerikai marxista pszichoanalitikus Wilhelm Reich, akit mind a náci, mind a kommunista, mind a mccar­thyista rezsim kivetett magából eretnek tanai miatt. Ő maga valószínűleg azt mondta volna, hogy valamit jól csinál, ha mindenki dühös rá.