étel, hordó

Araz bistro

  • ételhordó
  • 2012. május 12.

Gasztro

A belvárosi Szarka utca rövid és jelentéktelen, lehetetlen megjegyezni, hol is van, biztos mindig máshol. Valójában két percre sincs a Szabadság híd pesti hídfőjétől, a Váci utcába fut bele, akár egy hőzöngő kissrác a pofonba.

Ezerszer jártunk arra, mégis meg kellett nézni a térképen. A földrajzi tanulmányt természetesen a vendéglátóhely kiválasztása előzte meg. Nemrégiben annyi szépet írtunk az Araz étteremről (Étel, hordó, Magyar Narancs, 2010. szeptember 30.), hogy a hasonló néven futó kisebb egység is felkeltette az érdeklődésünket. Ahogy a Dohány utcai létesítmény esetében, a Szarka utcai bisztrónál is egy szálloda - a Boutique Hotel Zara - éttermével van dolgunk, de itt sem a recepcióstól kell érdeklődni, hogy van-e szabad asztal, hisz' a hotelba a párhuzamos Só utcából van bejárás.

Egyébként csak szabad asztal van, szombaton, ebédidőben. Ifjú felszolgálók tüsténkednek, olyan érzésünk támad, mintha egy vendéglátó-iskola vizsgatanításán lennénk cseppet sem szigorú tanfelügyelők. De ha szigorúak lennénk, akkor is csak azt mondhatnánk, hogy példás, amit látunk. Miként a választék is. A brokkolikrémleves (590 Ft) jó indítás. Nemhogy nincs túlfűszerezve, egyenesen szegényes, ám ez cseppet sem baj, épp ettől a "sótlanságtól" válik érdekessé. 100 százalék brokkoli, semmi cicoma - lovagias gesztus egy nem különösebben izgalmas zöldség felé.

A folytatás már nem ennyire könnyed, a rozé kacsamellel (2690 Ft) súlyosabb tájak felé evezünk, de szerencsére a precízen átsütött szárnyas zsírtartalma pont a megfelelő, eszünkbe sem jutna, hogy nyeljük, mint a nokedlit. Inkább megrágjuk alaposan, lévén minden ízében élmény. De a heti menüben szereplő borsos pulykatokány (990 Ft) sem afféle fél kézről odavetett cucc - bárcsak mindenhol így készítenék el, és így tálalnák!

Sorainkat kalocsai rétessel (890 Ft) zárjuk, ami azt jelenti, hogy egyszerre almás, túrós és meggyes. Ennél azért ettünk már jobbat. De rosszabbat is.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.