Tartalom

(2012-04-12)

Egotrip

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Egotrip

Az ingyenebéd illata

Az ingyenesség kultusza meglepően nagy szerepet játszik a gazdaságpolitikában. A gyorsan és különösebb együttérzés nélkül változó magyar jóléti rendszerben például kikezdhetetlen gránitsziklaként magasodik a 65 éven felüliek utazási kedvezménye. A minap az LMP a fővárosi tömegközlekedés átalakítására vonatkozó teljes koncepcióját visszavonta, mert megítélésük szerint túlságosan könnyen támadható volt javaslatuknak az a része, hogy szűnjön meg ez a kedvezmény.

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Egotrip

Az erőtér foglyai

Komoly feszültség alakult ki Marosvásárhelyen, ahol diákok és magyar politikai szervezetek kitartó követelésére az oktatási minisztérium engedélyezte a helyi orvosi egyetem intézményi kettéválását, egy magyarra és egy románra. A Le Monde, mely Ceausüescu bukása és a 90-es esztendők forróbb eseményei óta elvétve foglalkozik csak a térség etnikai problémáival, most cikket közölt az eseményről.

Publicisztika

Dénes Ferenc

Publicisztika

Mindent a vevőért

A veszprémi Himnusz-éneklésről

De a veszprémi eset lényege talán nem is ez. Tetszik vagy sem, a BL-sorozatok nem nemzeti csapatok (pláne nem nemzetek) "megmérettetése", hanem különböző országok bajnokságaiból nevezett klubok szórakoztatási céllal létrehozott versenyrendszerei.

Gegesy Ferenc

Publicisztika

Ami szükséges, és ami káros

Az önkormányzatok reformjáról

Vajon emlékszünk-e még arra, hogy milyen tervekkel és elszánással vágtunk bele a rendszerváltás egyik legfontosabb mozzanatába - a tanácsi helyett az önkormányzati rendszer létrehozásába? Széles körű demokráciát akartunk építeni, melynek bázisai az erős, szerteágazó jogkörökkel és biztos pénzügyi háttérrel felruházott önkormányzatok.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Menet a ködben

A rendőrség - már megint - betiltotta a melegfelvonulást a fővárosban. Tavaly is ezt csinálták, mi a különbség? Csak az, hogy tavaly a bíróság végül mégis engedélyezte a parádét, s idén sincs semmi oka, hogy másképp járjon el. Minden valószínűség szerint pontosan tudta ezt a rendőrség is, amikor megfogalmazták 13 oldalas határozatukat, amiben a szokásos gumijogszabályra hivatkoznak: a közlekedés rendjének akadályozására.

A szerk.

A szerk.

Utókezelés ágyúval

Valaki igazán elárulhatná már, hogy voltaképpen mért mondott le Schmitt Pál. A kármentés egyre zavarosabb és egyre fenyegetőbb fordulatokat vesz. Schmitt lemondása Schmitt erkölcsi nagyságát bizonyítja: hibázott, ám vállalta ennek következményeit - katarzis, könnyek, függöny. Eddig értenénk. De nem azt mondják, hogy Schmitt hibázott, hanem az, hogy nem hibázott.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

"Húsz év tétlenség"

Magyar Narancs, 2012. március 22.

Mélyszegénység, az elesettek életének kilátástalansága, a kialakult vigasztalan helyzet súlyos társadalmi következményei - aligha van a Narancsnak olyan olvasója, aki ne szembesülne nap mint nap az interjúból is elénk táruló valósággal. Az külön a lap érdeme, hogy túllépve a "nem számít, mit mond, az számít, ki mondja" önpusztító gyakorlaton, az elmúlt hónapokban több olyan írás is megjelent, amely eddig a liberális oldalon csaknem szentségtörésnek számított. A Kiút Zrt.-ről szóló januári írás mellett, amelyben az újságíró alig leplezte véleményét a több száz milliót "eltapsoló" szervezetről, ebben az interjúban a feltételhez kötött segélyt sem az ördögtől valónak mutatták be.

Belpol

Újra lehet guberálni a Józsefvárosban

Belpol

Fejvesztett Jófiúk

Lemondott tisztségéről a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatója. Szabó Gábor, aki a polgármester egyik legbefolyásosabb embere volt, a közterületeket a prostituáltaktól, drogosoktól, hajléktalanoktól megtisztító "Jófiúk" szolgálat vezetői tisztétől is megvált.

A köztársasági elnök: Áder János

Belpol

Két összeillő ember

Áder János politikai pályáját sokan felskiccelték már. A párton belüli valós viszonyokról, az elmúlt évek Áderre vonatkozó eseményeiről a múlt heti Magyar Narancs közöl elemzést. Kiváltképp ajánljuk a focimeccsről szóló történet politikai analízisét.

Szóban visszavont miniszteri gyógyszerrendelet

Belpol

Egy lépés vissza

A koleszterincsökkentő gyógyszereknél április eleje óta csak a hatóanyag szerepelhetne a recepten, de most saját rendeletének megszegésére kéri az orvosokat az egészségügyi kormányzat. Akkora a káosz, hogy akár még igaza is lehet.

Jön a NAT

Belpol

Hoffmann baltája

A Nemzeti alaptanterv (NAT) jelenlegi tervezete elődei számos eredményét viszi tovább (nemritkán szó szerinti idézetek formájában), itt-ott javít is rajtuk ezt-azt, sok tekintetben azonban súlyos visszalépésnek ígérkezik.

Külpol

Burma

Külpol

Generálozás

Az ellenzék elsöprő győzelmét hozták az április elsejei időközi választások. A délkelet-ázsiai országban zajló reformfolyamat látványos lépései ellenére továbbra sem vehető biztosra, hogy visszafordíthatatlan a katonai diktatúra önfelszámolásának a folyamata.

Interjú

Külpol

"Utaznak és beszélnek mindenfélét"

Miroslaw Wyrzykowski lengyel alkotmányjogász

Mintha új fejezet nyílt volna a hagyományos lengyel-magyar barátság történetében: a magyar kormány és a lengyel jobboldali ellenzék talált egymásra - míg ennek kerestük a magyarázatát, számos kísérteties hasonlóságra bukkantunk a Kaczynski- és az Orbán-kormány két-két esztendeje között.

Románia

Külpol

Időt, aranyáron

Nem várta meg, míg felmentik, távozott a román környezetvédelmi miniszter, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. Lépésével a romániai magyar politika második nagyobb korrupciós ügye vett döntő fordulatot.

Film

Film

Film

A bosszú jogán

Egy thrillert két dolog tesz eladhatóvá. Vagy a jó sztori, amelyben minden autós üldözés, minden torkolattűz a fordulatos történet kibontakozását szolgálja; van felderítendő rejtély, vannak feltáruló összefüggések - egyszóval a film modellezni képes egy világot, ahol az emberi törekvések, indulatok, érdekek valóságosak. Vagy pedig van egy(-két) magával ragadó színész, aki, még ha nem művel is emberfeletti dolgokat, csak néz, csak hallgat, de mindent elhiszünk neki - főleg azt, hogy az ő törekvései, indulatai, érdekei is valóságosak.

tévésmaci

Film

Rókák a halastónál

Amikor Sztupa és Troché leszálltak a HÉV-ről a Tanácsház téren, rohadt egy idő volt. Sztupa nyakig begombolta a viharkabátját, s majd' a füléig húzta fejébe a svájcisapkáját. Troché is felhajtotta az orkán gallérját, de a kalapját hagyta félrecsapva, úgy, mint Sinatra. A megállóból átvágtak a Rákóczi úton az I. kapu felé, így épp a szemükbe kapták a szelet. Nem kéne előbb egy kis lélekmelegítő? - kérdezte Sztupa.

Film

Film

Szemünk fénye

Van a francia filmnek egy alműfaja: a boldogság. Ezen belül megkülönböztetjük az intellektuális síkon mozgó, de helyváltoztatást csak módjával végző franciákat (Rohmer-iskola) és a boldogságukban azonnal futásnak eredő, sőt kergetőzni sem rest fiatalokat (Truffaut-iskola).

DVD

Film

Joó László: Versek

A cím részint megtévesztő, mert a verseket Joó László nem írta, hanem mondja (A magyar költészet gyöngyszemeiből), részint megfelel az igazságnak, mert ezek az ő versei, a sajátjaivá szellemíti őket. A színész nem mai gyerek, az idén lesz kilencvennégy, és ötvennégy magyar verset mond el Balassitól Áprilyig. Kívülről.

Interjú

Film

"Megpróbálják megszeretni egymást"

Enyedi Ildikó filmrendező

Forog a magyar HBO tévésorozata, a Terápia, melynek izraeli eredetije Be Tipul, amerikai változata In Treatment címmel vált ismertté. Az ősszel bemutatandó magyar változat Enyedi Ildikó tévésorozat-rendezői bemutatkozása: Az én XX. századom és a Simon Mágus rendezőjét vágás közben értük utol.

Film

Kortárs tánc és véres gettó

Budapesti Építészeti Filmnapok

Naponta hőbörög, hogy mit építettek már megint a Kálvin térre? Mégse ment el a KÉK filmnapjaira? Kapitális hiba. Elmondjuk röviden, miért.

Zene

Koncert

Zene

Brandt Brauer Frick

Bár első pillantásra talán szokatlannak tűnt a választás, remek döntés volt (mind a szervezők, mind a közönség részéről) Alba Hysenivel és zenekarával kezdeni a csütörtök estét: rendkívül jól kidolgozott, sokféle elemből, zenei hatásból építkező pszichedelikus/goth/rock produkcióval rukkoltak elő.

mi a kotta?

Zene

Papa, Mama, Bubi

"Mi lehetne komolyabb, mint a házasélet? A házasság az élet legkomolyabb történése, és az ilyen egyesülés szent örömét még átéltebbé teszi a gyermek érkezése. Ám az életnek természetesen mulatságos oldala is van, és én ezt is bevittem a műbe, élénkítésül. De azt akarom, hogy a szimfóniát komolyan vegyék..."

Zene

Csökkenteni, szűrni, alámenni

Koncertszervezés a válság után

A gazdasági válság hatásai alól a szórakoztatóipar, ezen belül a koncertszervezők sem tudták kivonni magukat - a válság kezdete óta eltelt három év jól érzékelhető változásai ugyanakkor nem formálták át drasztikusan a szakmát. Körképünkben nyolc kisebb-nagyobb, külföldi zenekarokat rendszeresen hazánkba csábító koncertszervező cég és egy saját szervezésű rendezvényekkel is dolgozó klub, az A38 hajó egy-egy munkatársával elemezzük a helyzetet.

Lemez

Zene

Emerson String Quartet - Mendelssohn-művek

Beethoven halála után (1827) nemcsak a szimfónia, de a vonósnégyes műfaja is problematikus lett. "Hogyan lehet szimfóniát írni Beethoven után?" - Brahms kérdése az egész klasszikus zene alapjait érintette.

Színház

Tánc

Színház

A Bozsik Yvette Társulat Az Ezeregyéjszaka virágai

című új előadása nem a mesés Keletről mondja meg a tutit, inkább a párizsi kabarék éjszakai revüinek világába vezet. Ami a Bozsik-életmű sokszínűségét illeti, ez persze belefér: világhírű koreográfusok is rendeznek kifogástalan show-műsorokat.

Színház

Színház

Féllábú óriás

John Murrell: Az isteni Sarah

Walt Whitman, Isadora Duncan, Friedrich Nietzsche, Eleonora Duse, Ralph Waldo Emerson - ha feltennénk a kérdést, hogy mi is a közös az említett 19. és kora 20. századi nagyságokban, úgy lehet, kevesen vágnák ki azonmód a helyes választ: a kortárs kanadai színműíró, John Murrell mindnyájuknak szentelt már darabot pályafutása során.

Színház

Színház

Na, látod!

Maladype-esték

Színházszagú hely a Maladype lakásszínháza. Az előszobában egy kis pult mögött a pénztár, az egymásba (is) nyíló három szoba a színház helye, és a konyhai fertály lehet az öltöző, gondolom. A Mikszáth téri első emeleti saroklakás falai nem feketék, ablakait nem takarják le, a villany az előadás alatt végig ég - szóval a színház megszületését a játszókra és ránk kell bízni.

Interjú

Színház

"Azt mondtam mindenre, hogy értettem"

Stohl András színész

Március 5-én szabadult, másnap már a Hamletet próbálta a Nemzetiben. Stohl a börtönről, régi és új félelmeiről, és főleg és mindenekelőtt a színházról mesélt a Narancsnak.

Interjú

Színház

"Küzdök a sztereotípiák ellen"

Ascher Tamás rendező

Lassan negyven éve van a pályán, több legendás előadás fűződik a nevéhez, ő a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és a Katona József Színház főrendezője. Többek közt politika és művészet viszonyáról, színházi mendemondákról, no meg az Örkény Színházban nemrég bemutatott Peer Gyntről beszélgettünk.

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Átmenetek

Újragondolt hagyomány - Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása

Az idei kiállításnak egyetlen szembetűnő újdonsága van: a fiatal művészeknek most először az éves beszámolójukat is el kellett helyezniük a kiállítótérben. Korábban elegendő volt a portfóliót benyújtani a Képző- és Iparművészeti Lektorátusnak (ma Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus), amely a kuratórium véleménye alapján eldöntötte, elfogadja-e a pályázó beszámolóját, és meghosszabbítja-e a következő évre is az ösztöndíjat.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Oladuski

"Kerek a blini, aranysárga és tűzforró, mint a nap, a csodás idők, gazdag termés, harmonikus házasság és egészséges gyermekek jelképe" - hasonló szavakkal illette a leghíresebb orosz palacsintát Alexander Ivanovics Kuprin, az 1900-as évek elejének orosz regényírója (Párbaj). A blini évszázadok óta az orosz étkezés egyik legfontosabb része, az összes palacsintaféle közül talán ma is a legnépszerűbb, a nemzetközi gasztronómiában is a legismertebb.

étel, hordó

Gasztro

Araz bistro

A belvárosi Szarka utca rövid és jelentéktelen, lehetetlen megjegyezni, hol is van, biztos mindig máshol. Valójában két percre sincs a Szabadság híd pesti hídfőjétől, a Váci utcába fut bele, akár egy hőzöngő kissrác a pofonba.

Riport

HIV-fertőzöttek Magyarországon

Riport

Mint a többiek

A HIV-fertőzés több mint tizenöt éve "karbantartható". A beteg megfelelő terápia mellett ugyanolyan hosszú, ugyanolyan teljes életet élhet, mint a hazai átlagpolgár - csak ezt a közvélemény és az egészségügyi dolgozók egy része sem veszi tudomásul.

Lélek

Interjú

Lélek

Láthatatlan gyerekek

Csobánka Zsuzsa és Földes Petra a "digitális nemzedék" oktatásáról

Tartanak-e a tanárok a digitális nemzedéktől? Csobánka Zsuzsa tanár és író a Semmi című kortárs dán regényt dolgozta föl a diákjaival a számukra legadekvátabb módon: a Facebook és az internet eszközeivel. Tapasztalatairól a civilek szervezte Digitális nemzedék című konferencián számolt be (www.digitalisnemzedek.hu). Vele és a konferencia egyik szakértő szervezőjével, Földes Petrával beszélgettünk.

Lokál

IV. Károly bűvöletében

Lokál

"Talpig monarchista vagyok"

"Szolgálhatom?" - kérdezné Kiss M. Jenő nyugállományú őrnagy IV. Károlytól, ha valamilyen csoda folytán találkozhatna az utolsó magyar királlyal. A banki biztonsági őrként dolgozó gyűjtő több mint tízezer darabos Károly-kollekciója (is) egyedülálló.

Tranzit

A Titanic 100 éve

Tranzit

Talált, süllyedt

Remek kezdés volna azzal nyitni: száz éve nem tudjuk, mitől süllyedt el a Titanic. Csak éppen rohadtul nem igaz.